Istraga nakon otkrivanja afere Konak: Šta će biti s konkursom u GP BiH?

Iz Granične policije BiH izuzeta je određena dokumentacija u vezi prijema kadeta u GP BiH. Među tom dokumentacijom su navodno i dosjei kandidata.

Istragu vodi Tužilaštvo BiH prema čijem nalogu su uhapšene tri osobe. Jednomjesečni pritvor je određen Rejhanu Rakoviću, predsjedniku Komisije za prijem kadeta, Ensaru Salčinoviću, uposleniku GP BiH i Kenitu Čakiću koji je imao ulogu posrednika.

Iz GP BiH još uvijek bez zvanične informacije o sudbini konkursa, iako je 27. septembra upućen zahtjev da se konkurs poništi jer je dosadašnja istraga pokazala da je uziman novac od kandidata za prijem u GP BiH. Na konkursu je traženo 125 policajaca i 25 mlađih inspektora.

Više izvora koji su dobro upoznati sa istragom i dešavanjima oko samog konkursa tvrde da bi cijelu proceduru trebalo ponoviti na način da se ponovo razmotre sve pristigle prijave, ali da to radi sasvim nova Komisija. Međutim i unutar same GP BiH postoje veliki otpori da se ponovi procedura, ali cijelu situaciju trebao bi prekinuti direktor Zoran Galić konačnom odlukom.

Međutim, ukoliko i ne dođe do poništavanja konkursa i sama istraga mogla bi na duži period zaustaviti trenutnu proceduru. Kandidati koji su prošli na ovom konkursu nisu još obavili zdravstvene preglede i nije izvršena sigurnosna provjera, a ne zna se ni koji je broj kandidata koji je dao novac za prijem.

Uz Rakovića su u Komisiji bili Đorđo Kusmuk i Ivica Sabljo iz GP BiH i još dvije osobe iz Ministarstva sigurnosti BiH. Za sada oni nemaju status osumnjičenih.

Raković, Salčinović i Čakić su pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protuzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom konkursa za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiH.

Terete se da su tokom prošle i ove godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine.

Mediji su objavili kako su na konkursu prošli kandidati koji su pjevali, žena koja je bila u visokoj trudnoći, kao i kandidat koji je rekao samo svoje ime nakon čega su mu članovi Komisije promijenili broj bodova. Navodno se radilo o prikrivenom istražitelju.

Pred Tužilaštvom BiH je obiman posao da se utvrde sve okolnosti i zloupotrebe prilikom prijema kadeta, piše NAP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79