Istraga o bebi u Mostaru neće se provoditi

Tužiteljstvo HNŽ je zaključilo da ne postoje osnove sumnje da je u konkretnom slučaju počinjeno kazneno djelo –
Županijsko tužiteljstvo Mostar donijelo je odluku o ne provođenju istrage u slučaju smrti četvero beba u Sveučilišnoj Kliničkoj bolnici Mostar. Informaciju je Tužiteljstvu HNŽ, 4. studenog 2016. godine dostavila Federalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo, te je Tužiteljstvo zaključilo da ne postoje osnove sumnje da je u konkretnom slučaju počinjeno kazneno djelo, doznaje Bljesak.info.
Kako doznajemo, Tužiteljstvo smatra kako imajući u vidu propisane mjere i postupke u prevenciji nastanka, te postupanja u slučajevima već nastale bolničke infekcije nije moguće provjeriti, a obzirom na vremensku distancu, jesu li i na koji način provedene propisane mjere.
Mjere provođene U ovom slučaju u odnosu na pojavu bolničke infekcije izazvane bakterijom Clepsielle pneumoniae posljedicom koje je četvero djece na odjelu neonatologije SKB Mostar umrlo, iz iskaza saslušanih svjedoka proizlazi da su propisane mjere u potpunosti provođene, te da su poštovane usmene upute nadležnih službi za postupanje i provođenje određenih mjera. Prikupljenim dokazima, kako doznaje Bljesak.info, utvrđeno je da SKB Mostar nije postupila u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i nije blagovremeno prijavila pojavu infekcije Zavodu javnog zdravstva, te su iz tog razloga od strane Županijskog inspektora izdani prekršajni nalozi SKB Mostar i odgovornoj osobi u istoj ustanovi.
Ne može se voditi kazneni postupak Dakle, u ovom dijelu radi se o presuđenoj stvari, te se iz navedenih razloga zbog tih propusta, u odnosu na odgovorne, ne može voditi kazneni postupak. Na ovakvu odluku postoji pravo žalbe.
Podsjećamo, osmero novorođenčadi u ljeto 2016.godine ljeta bilo je zaraženo bakterijom klebsiella pneumonija u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Četvero od njih je preminulo, tri dječaka, od čega dva iz Mostara, jedan iz Drvara i jedna djevojčica iz Stoca. Dva dječaka iz Mostara, teška skoro tri kilograma rođena su sredinom kolovoza. Po tvrdnjama roditelja bili su zdravi po rođenju.
Treći dječak je sin roditelja iz Drvara, koji su i jedini uradili obdukciju nakon smrti bebe. Bolnica je negirala infekciju do trenutka dok je nisu ustanovili inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva, a koje je pozvao županijski ministar zdravstva Goran Opsenica. Uz ostalo inspektori su ustanovili da je bolnica s velikim kašnjenjem prijavila infekciju, odnosno da je u Zavod za javno zdravstvo HNŽ tek 27.09.2016. stiglo svih osam prijava bolničke infekcije koje je ispunio ordinirajući liječnik Odjela za neonatologiju i intezivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, premda se ista mora prijaviti odmah. Iz SKB Mostar, kako su rekli za Bljesak.info, nisu dobili nikakvu službenu informaciju o odluci Tužiteljstva HNŽ.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79