Istraga požara na pijaci u Tuzli: Na terenu dva vještaka, šteta je milionska

Nakon požara na Velikoj pijaci u Tuzli jutros je počeo uviđaj kojim rukovode dva kantonalna tužioca. Tu su i istražitelji MUP-a Tuzlanskog kantona sa različitim zadacima. Unutar pijace izgorjelo je između 80 i 100 boksova i štandova, a lakše je povrijeđena 21 osoba, većina njih od posljedica udisanja otrovnog dima.

– Jedan dio istražitelja MUP-a obavlja uviđaj, a drugi saslušava svjedoke. Od preduzeća “Tržnice i pijace” dobili smo informaciju da je ulaganje u konstrukciju i prateće sadržaje koštalo oko 400.000 KM, a ako u obzir uzmemo da je uništena roba vrijedna stotine hiljada KM, možemo govoriti o milionskoj šteti – rekao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Uviđaj provode i dva vještaka elektro i protivpožarne struke, piše Faktor.

– Vještak elektrostruke je uzeo projektnu dokumentaciju elektroinstalacija na pijaci i to je kompleksno vještačenje. U toku su proračuni različitih parametara. Izuzeti su svi relevantni tragovi na pijaci, koje će vještačiti vještak protivpožarne struke. Sada ne možemo prejudicirati o uzoku požara. To će potrajati – dodao je Arnautović.

Pod nadzorom policije trgovci će polako ulaziti na svoje štandove i moći će polako početi čišćenje.

– Već 30 godina radim na pijaci, od toga živimo supruga, dva sina i ja. To su nam jedini prihodi. Prodajemo žensku i mušku garderobu i sve nam je izgorjelo. Desilo se u sekundi, nije bilo šanse da nešto izvučeno, spasimo. Smiješno je i pričati kolika je šteta – priča prodavac s Velike pijace Suad Galić, inače maloljetni borac Armije RBiH, koji je na prvoj liniji proveo cijeli rat.

Kaže da valja nastaviti živjeti i boriti se, a za pomoć koju je obećao Grad dodaje da je to kao “kap u moru”.

– Najgore je što većina nas ima kredite, djecu koja su završila škole i većina ih je na birou. Nema šanse da dijete dobije posao. Imam sina koji je završio Medicinsku školu, po zanimanju je fizioterapeut, nema gdje nisam molio i tražio, ali ništa – dodaje Suad.

Svjedok požara bio je i prodavac mliječnih proizvoda Mujo Herić, koji je opisao paniku nakon što je počeo požar.

– Bila je to roba koja brzo gori i sve se širilo veoma brzo. Vatra je toliko uzela maha da sam se plašio da ni vatrogasci neće moći ugasiti. Nisam vidio kako je sve krenulo – kaže Mujo Herić.

Gradska uprava obezbijedit će svim trgovcima koji su pretrpjeli štetu po hiljadu KM pomoći i besplatan štand u naredna četiri mjeseca. Nakon okončanja uviđaja počet će radovi na vraćanju pijace u stanje u kakvom je bila prije požara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments