Istraga zbog prodaje naoružanja i municije hrvatskoj firmi „Scout“

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po naredbama Suda i Tužilaštva BiH , pretresli su jučer računar u prostorijama Ministarstva odbrane BiH, a radi utvrđivanja sadržaja datoteka koje bi mogle poslužiti kao trag ili dokaz u vezi sa krivičnim djelom zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.Kako je saopćeno iz SIPA-e prilikom pretresa otkrivena su i privremeno oduzeta dva CD-a sa identičnim sadržajem datoteka koje su presnimljene sa računara i hard diska.

Sporni ugovori

Naveli su i da se istraga u ovom slučaju provodi zbog sumnje da su u periodu od 22. marta do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije.

Dokumenti su zaključeni 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Hrvatske.Izvještaji i oduzeti materijal dostavljeni su Sudu i Tužilaštvu BiH.

Najnoviji pretres, kako saznaje „Avaz“ ima veze s istragom koja se godinama vodi u vezi sa zaključenjem spornih ugovora s hrvatskom firmom „Scout“. Ta firma je još 2013. godine tužila Ministarstvo dbrane BiH da joj nije isporučilo oružje i municiju prema ugovorima iz 2003. i 2004. godine iako je ono bilo plaćeno.

Potpisan protokol

Ministarstvo odbrane BiH pred Sudom BiH je izgubilo taj spor 2017. godine u vrijednosti od 20 miliona maraka. Kako saznaje „Avaz“ kada je presuda postala pravosnažna nakon niza peripetija i pregovora Ministarstvo odbrane BiH i firma „Scout“ u septembru prošle godine potpisali su Protokol o provođenju presude u čiji smo sadržaj imali uvid.

Tim dokumentom se MOBiH obavezalo da će dozvoliti isporuku oružja i municije „Scoutu“,na način da njihovi ovlašteni predstavnici uđu u više navrata u skladišta oružja MO i namire iznos za koji tvrde da su oštećeni.

Međutim, saznajemo da do realizacije tog protokola od septembra prošle godine do danas nije došlo,a to navodno ima veze s novom istragom koju je SIPA pokrenula upravo u septembru prošle godine i to nakon potpisivanja protokola između MO i „Scouta“. Saznajemo da je SIPA tada došla do saznanja da je jedan od uposlenik MO mijenjao bitne elemente osnovnih ugovora između MO i „Scouta“.

To je radio na štetu MOBiH, a tako što je u ugovoru smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavao određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljio zahtjevima hrvatske kompanije „Scout“.

Kako tvrde naši izvori iz MOBiH koji su željeli ostati anonimni,upravo dokazi o prepravljanju tih ugovora traženi su jučer u pretresenom računaru.

Nove tužbe

Premda je ranije bilo govora da je budžet BiH trgovinom između „Scouta“ i MOBiH oštećen za više od 6,5 miliona KM, najnovija istraga očigledno bi tek trebala utvrditi istinske razmjere štete nanesene spornim ugovorima. No, uprkos tome, saznajemo da su iz te hrvatske kompanije podnijeli nove tužbe protiv nadležnih u MOBiH zbog neprovođenja presude, što pokazuje da za njih nova istraga nije smetnja da traže ono što su dobili sduskom presudom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79