Istražitelji pratili snimke nadzornih kamera i tako uhvatili pljačkaše

U Okružnom sudu u Bijeljini održan je četvrti glavni pretres u sudskom postupku protiv Živana Glišića (24) i Duška Velimirovića (22), koji su optuženi za dva krivična djela razbojništva koje su počinili u razmaku od godinu, 19. januara prošle i 19. januara ove godine u semberskim selima Trnjaci i Brodac.

U optužnici je navedeno da su u prvoj pljački, u semberskom selu Trnjaci, upali u kuću Dike i Rajka Matkovića te, uz prijetnju pištoljem, odnijeli 75 KM, da bi u januaru ove godine opljačkali Radinku Tomić u selu Brodac, odnijevši iz kuće 40.000 eura te zlatni i srebreni nakit vrijedan oko 15.000 eura.
Saslušani svjedoci

U nastavku suđenja saslušani su svjedoci Tužilaštva Nenad Marković i Bojan Maksimović, pripadnici Policijske uprave Bijeljina, zaposleni u Sektoru kriminalističke policije. Svjedok Nenad Marković detaljno je opisao kako je, prateći snimke nadzornih kamera s benzinskih pumpi i drugih objekata, ušao u trag automobilu koji se zaustavio u Ulici neznanih junaka na broju jedanaest.

– Na snimku sam uočio tri osobe. Vidi se kako pričaju i ulaze u zgradu, jedan je nosio torbu. Utvrdio sam da se radi o dvojici osumnjičenih i Zekiću. Nakon toga sam ih pozvao na informativni razgovor – naveo je svjedok Marković.

Na pitanje tužioca Nebojše Jovanovića – je li posumnjao da bi Zekić mogao biti saizvršilac ovog razbojništva – svjedok je izjavio da su dvojica osumnjičenih Glišić i Velimirović rekli da on nema veze s tim te da iz razgovora sa Zekićem inspektori nisu mogli saznati da se novac i opljačkano zlato nalaze kod njega.

Prilikom saslušanja drugog svjedoka, policijskog inspektora Bojana Maksimovića tužilac je pitao kako je on postupao s oštećenom Radinkom Tomić, je li se prema njoj ponašao drsko i bezobrazno, što je ovaj svjedok negirao.

Oštećena Radinka je sa svog mjesta u sudnici uzvratila da je inspektor vikao na nju, govoreći joj: “Gledaj me u oči. Vezala si sama sebe. Pare si dala švaleru. Ići ćeš na aparat.” Svjedok je uzvratio da to nije istina, dok je, vidno iznerviran, branilac oštećene, advokat Duško Tomić izjavio da je svjedok Maksimović, sa svojim šefom, bio kod njega kući, gdje je ispitivao oštećenu.

Ko je „tipovao“ kuću

I za bijeli BMW, kojim je, navodno, pokupljen novac ostavljen u žbunju iza zgrade, svjedok Maksimović je izjavio da prvi put čuje od sudije, ističući da je smiješno komentirati izjave gospodina Tomića. Suđenje se nastavlja 23. juna.

– Izmijenjena optužnica znači samo to da se dublje sakrije Zekić. Tužilac pita inspektora koji je bio na uviđaju kako se ponašala oštećena, kao da smo mi optuženi. Bio sam bolestan, noga me boljela, tako da je uviđaj vršen kod mene u kući. Bio sam zgranut pitanjima koja inspektor postavlja oštećenoj – izjavio je nakon ročišta advokat Tomić, rekavši da bi se Tužilaštvo i Sud trebali baviti svjedokom Zekićem i čovjekom koji je „tipovao“ kuću oštećene piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79