Istražitelji sa Ukrajinkom u Mostaru ugovorili seksualne usluge, u apartmanu pronašli veću količinu kondoma

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi danas je pred Vijećem Suda BiH kojim predsjedava sutkinja Džemila Begović, počelo suđenje Ukrajinki Asmih Ždanovoj (Zhdanova), (60) zvana Asja, koja se tereti za međunarodnu trgovinu ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju.

Natalija Načinkin (Natalia Nachinkin, (32), koja se pominje u optužnici, nakon što se našla na slobodi, pobjegla je iz BiH.

Ukrajinke se terete se da su od početka 2019. pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirale grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela. Vrbovale su djevojke iz Ukrajine i Rusije kojima su plaćale avionske karte za dolazak u BiH gdje su im pronalazile smještaj i iskorištavale ih za pružanje seksualnih usluga, piše Avaz.

Državni Tužilac Oleg Čavka kazao je da su djevojke sav novac morale predavati svojim svodnicama, a one su dio slale u Ukrajinu svojim saradnicima, Asjinom sinu Juriju i Turčinu Osman Aliju Saridanu.

U Mostaru i Banjoj Luci u unajmljenim stanovima i apartmanima pod krinkom masaže djevojke su pružale seksualne usluge.

Jedna djevojka Anđela Kordienko (Anzhela Hordienko), kazao je Čavka, se usprotivila Nataliji i njenim prijateljima, te je otišla u Mostar kod Asje, koja ju je, kako se u optužnici navodi, nastavila iskorištavati za prostituciju.

Izjava Anđele koja se vratila u Ukrajinu, je obezbijeđena u Sudu BiH. Čavka je naveo da je djevojka ucjenjivana da će njena porodica saznati čime se bavi, ako ne nastavi davati seksualne usluge, te je i fizički zlostavljana. Cijene seksualnih usluga kretale su se od 60 do 100 KM.

Čavka je naglasio da su prošle godine nakon saznanja da se u Mostaru odvija prostitucija, presretnuti razgovori na više telefonskih brojeva, te da je tom prilikom identificirana Asmih Ždanova koja je navodno ugovarala usluge s klijentima. Djevojke su u grupama dolazile u BiH, ostajale po petnaest dana, nakon čega su se vraćale, a druga grupa bi dolazila.

Dvojica prikrivenih istražitelja došli su u hotel “City” u Mostaru gdje je Asja unajmila apartmane, te su se predstavili kao korisnici seksualnih usluga. U apartmanu su zatekli Anđelu i još jednu djevojku, te su se po obavljenom razgovoru predstavili i izvršili pretres apartmana. Tom prilikom izuzet je veći broj mobitela, novac kao i velika količina kondoma.

Istražitelji su također otkrili veći broj korisnika njihovih usluga. Svi oni su naveli da godinama koriste njihove seksualne usluge koje su se odvijale na više lokacija u Mostaru.

Advokatica Nada Dalipagić koja zatupa Asmih Ždanovu , kazala je da navodi iz optužnice ne odgovaraju istini te da Ukrajinka nije počinila krivično djelo za koje se tereti. Dalipagić je podsjetila na izjavu koju je Ždanova dala u Tužilaštvu u januaru ove godine, a u kojoj je navela da je unajmila prostor u kojem je radila zdravstvenu masažu šest mjeseci, a djevojke su radile erotsku masažu.

– Nikakve seksualne usluge nije pružala klijentima, niti je takve usluge ugovarala. Djevojke su radile masažu. Anđelika i Ljubica su same naplaćivale, a te iznose nisu dijelile s njom s tim da su dijelile stanarinu. Asmih s Natalijom iz Banja Luke nije imala nikakav posao, znala ju je samo iz priča Anđelike koja je od nje pobjegla – kazala je Dalipagić.

Braniteljica se osvrnula i na izjavu Anđelike koja je pred Sudom saslušana, a koja je kazala da je u Mostar došla u februaru 2020. godine gdje je radila kao maserka. Klijenti su joj plaćali 80 KM, a novac je uzimala za sebe.

– Za Asmih je rekla da je dobar čovjek i da je i ona žrtva cijele ove situacije. Također je potvrdila da ju je tada drugoosumnjičena Natalija Načinkin prisiljavala da ima spolne odnose s muškarcima i da su to sve bili Natalijini prijatelji. Svjedokinja je izjavila da je dnevno morala imati najmanje dva- tri odnosa, da je Nataliji morala predavati novac, a ona ju je ucjenjivala da će sve ispričati njenoj obitelji. Nataliji je također morala vratiti pozajmljene pare koje je potrošila za avionsku kartu – kazala je Dalipagić utvrdiviši da Asja nije pobjegla u Ukrajinu već da je ostala u BiH kako bi se utvrdila istina.

Ždanova koja je za sebe rekla da je udovica i inžinjer pomorstva, potvrdila je da odlično razumije i govori hrvatski jezik i da joj ne treba prevodilac.

Naredni pretres je zakazan za 15. novembar kada će biti pozvani prvi svjedoci Tužilaštva, a riječ je o korisnicima seksualnih usluga, javlja Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79