Istražitelji snimali korumpirane policajce dok su od kamiondžija uzimali mito

Po naredbi Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, pripadnici SIPA-e jutros su u akciji “Nebo” uhapsili pet pripadnika MUP-a Unsko-sanskog kantona, među kojima i komandire policijskih stanica Bosanski Petrovac i Bihać.

Kako je saopćilo Tužilaštvo USK, uhapšeni se terete da su počinili krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Primanje dara ili drugih oblika koristi te Krivotvorenje službene isprave.

Akcija SIPA-e “Nebo”: Otkrivamo identitet uhapšenih policijskih komandira u Krajini

– Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od marta 2019. godine do juna 2021. godine udruženo i organizirano počinili znatan broj krivičnih djela korupcije koja se ogledaju u uzimanju novca od većeg broja vozača motornih vozila na području Općine Bosanski Petrovac radi izbjegavanja prekršajne odgovornosti, a posebno uzimanje novca od vozača kamiona za prijevoz drveta i odgovornih osoba više privrednih društava kako se istima ne bi vršila saobraćajna kontrola ili kontrola pretovara drveta – naveli su iz Tužilaštva.

Iz te pravosuden institucije su naglasili da su u ovom predmetu u posljednjih nekoliko mjeseci provedene posebne istražne radnje u okviru kojih je audio, video i fotografski zabilježeno čak 66 slučajeva primopredaje mita, a da je ukupno dokumentovano 90 krivičnih djela korupcije.

– Nakon što osumnjičeni budu ispitani, postupajući tužilački tim će odlučiti o predlaganju mjere pritvora prema osumnjičenima – kazali su iz Tužilaštva.

Ranije je iz SIPA-e saopćeno da su u sklopu ove akcije pretresene službenih prostorija PS Bihać i PS Bosanski Petrovac, službena vozila PS Bosanski Petrovac te druge lokacije koje koriste osumnjičeni, a po naredbi Općinskog suda u Bihaću.

Tužilaštvo je potvrdilo da su uhapšeni policajci E. DŽ., S. Š. i S. H., te komandiri PS Bihać Š. D. i PS Bosanski Petrovac N. M.

Prema informacijama bliskim istrazi, saznajemo da je uhapšen komandir policijske stanice Bihać Šemsudin Dedić i komandir policijske stanice Bosanski Petrovac Nermin Mahmutspahić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79