Istraživanja pokazala da koronavirus može preći s lasice na ljude i obrnuto

Vrsta koronavirusa koji je pronađen na farmi lasica na sjeveru Poljske može preći na ljude i obrnuto, saopćeno je iz danas Ministarstva poljoprivrede.

Covid-19 pronađen je prošlog mjeseca na farmi lisica u oblasti Kartuži i zvaničnici Ministarstva poljoprivrede ističu da je to prvi sličan slučaj u toj zemlji što je izazvalo bojazan za tu granu industrije koja ima više od 350 farmi.

– Prema podacima dobijenim od glavnog sanitarnog inspektorata i prošlogodišnja iskustva u Danskoj i Nizozemska jasno ukazuju da se i u Poljskoj virus može prenijeti sa lasice na ljude i obrnuto – ističe se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Cjelokupan broj od 17 miliona lasica u Danskoj je uništen početkom novembra nakon što je oboljenje registrovano na više stotina farmi, a vlasti su otkrile mutirane varijante kod ljudi.

U avgustu je Nizozemska donijela odluku da zatvori više od stotinu farmi lasica nakon što se nekoliko radnika zaboljelo.

Nakon otkrića koronavirusa na farmi u oblasti Kartuži, poljske vlasti su saopštile da sve lasice treba uništiti.

U BiH utvrđen prijenos koronavirusa sa čovjeka na psa


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79