Istraživanje: Gotovo svaki peti Hrvat za liječenje koristi veze

Gotovo svaki peti stanovnik Hrvatske “povlači veze” kod korištenja usluga u zdravstvenim ustanovama i tako pomaže razaranju sustava društvenog povjerenja, pokazalo je istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Društvena istraživanja.

Rezultati istraživanja temelje se na anketi provedenoj 2015. godine na stratificiranom uzorku od 2.000 građana, a pitanja su se odnosila na razdoblje od 12 mjeseci koje je prethodilo anketi, objašnjava autor Josip Franić sa Instituta za javne financije, prenosi Hina.

Iako se polovica ispitanika pravdala da su razlog povlačenja veza duge liste čekanja, analiza pokazuje kako iza tih zloupotreba sistem najčešće ne leži stvarna potreba, nego je riječ o obrascu ponašanja koji osoba demonstrira i u drugim sferama života, kaže autor.

Žene sklonije povlačenju veza

To je jedan od od najproblematičnijih oblika nezakonitih radnji kojima je izložen zdravstveni sistem, ali konkretnija istraživanja o tome su do sada izostala, objašnjava se.

Rezultati od najmanje 17 posto sudionika su zabrinjavajući, ali bi nalazi bili mnogo porazniji da je kojim slučajem u obzir uzeto duže razdoblje.

Veliki dio građana bez previše razmišljanja prihvata iskrivljene norme, stoga im je povlačenje veza u prvom redu stvar navike, smatra autor.

Žene su značajno sklonije povlačenju veza, dok dob nije značajna odrednica.

Kod osoba iz većih domaćinstava postoji izraženija tendencija ka instrumentalizaciji prijateljstava i poznanstava, dok se nezaposleni znatno rjeđe odlučuju na to.

Također, čini se da finansijska situacija nema nikakvu ulogu u toj praksi, a isto vrijedi i za tip naselja u kojem pojedinac živi, ističe Franić.

Stvaranje kritične mase takvih pojedinaca nagnalo je mnoge poštene građane na istu strategiju, jer bi u protivnom bili primorani snositi posljedice tuđega ponašanja.

Iako se tek neznatan udio takvih interakcija može kategorizirati kao podmićivanje, nesagledive su njihove posljedice na sistem zdravstvene zaštite i društvo općenito.

Osim potkopavanja temeljnih načela efikasnosti, pravednosti i jednakosti pristupa zdravstvenoj zaštiti, nepoštena praksa razorno utječe na osnovno vezivno tkivo svakoga civiliziranog društva, a to je povjerenje.

Transparantnost bi donijela napredak

Dugoročno rješenje problema zahtijevat će velike napore oko osvješćivanja građana o svim štetnim stranama takva ponašanja, što će biti teško ostvarivo bez konkretnijih reformi odgojno-obrazovnoga sustava, smatra autor.

S druge strane, u kratkom roku fokus mora biti stavljen na pružatelje takvih usluga, pa se represija nameće kao jedna od mogućih opcija.

Povećana transparentnost bi rezultirala smanjenjem učestalosti takvog ponašanja, a nedostatak transparentnosti je osnova za rasprostranjenost mnogih neetičnih radnji u hrvatskom zdravstvu, zaključuje Franić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79