Istraživanje: Koliko zarađuju učitelji, doktori i medicinske sestre

Bosanci i Hercegovci među najmanje su plaćenima u Evropi. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u drugom kvartalu ove godine prosječna plaća u BiH iznosila je okko 918 KM. To je kao u priči o sarmi, neko jede meso, neko kupus, a u konačnici svi zajedno – sarmu.

Posljedni podaci

Prosječne plaće su i povod generalnog štrajka zdravstvenih radnika u Sarajevu, započetog prošlog mjeseca.

No, kad poredimo njihove i plaće na primjer policajaca ili zaposlenih u obrazovanju, statistika kaže da zdravstveni radnici zarađuju prilično iznad prosjeka. Prosjek plaća u Sarajevu je 1.141 marka, u zdravstvu 1.469 maraka, a u sektoru obrazovanja tek oko 1.244 KM, piše Avaz.

Zato smo malo i poredili, koliko zarađuju nastavnici u učitelji osnovnih i srednjih škola u KS, te medicinske sestre, čistačice, stomatolozi i doktori specijalisti.

Noćne smjene

Doktor Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u KS pojasnio je da medicinske sestre imaju manju plaću od onih koji rade u Kliničkom centru ili bolnici.

– Na neto platu se dodaje 13 do 18.5 posto za noćni rad, rad u salama, rad na infektivnom odjeljenju i rad sa psihijatrijskim slučajem. Koeficijent plaće medicinskih sestra iznosi 2.40 koji se množi sa 136 sati i satnicom od 2.60- pojašnjava Selimić.

Dakle, ako to pomnožimo, neto plata medicinskih sestara je 848.64 KM, doktori sa koeficijentom 5.10 imaju plaću u prosjeku od oko 1.803 marke, a čistačice imaju koeficijent 1.20, te tako dolazimo do cifre od oko 424 marke mjesečno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79