Italijanski doktor optužen da je ubijao pacijente oboljele od COVID-a “da bi oslobodio krevete”

Italijanski doktor uhapšen je pod optužbom da je na vrhuncu pandemije ubio dvoje pacijenata kako bi oslobodio krevete.

Carlo Mosca (47) se suočava s optužbama da je dao smrtonosne doze anestetika 61-godišnjem Natalu Bassiju i 80-godišnjem Angelu Palettiju u bolnici u Lombardiji u martu prošle godine.

Osumnjičen je na osnovu poruka sa WhatsApppa između sestara u kojima je otkriveno da “ludi Mosca ubija pacijente da bi oslobodio krevete”.

Policija istražuje još tri smrtna slučaja nakon što su tkrili da je Mosca prepravljao medicinske podatke svojih navodnih žrtava kako bi prikrio tragove.

Nakon hapšenja, Mosca je smješten u kućni pritvor u njegovoj kući u Mantui, piše Daily Mail.

On negira optužbe, koje naziva “neutemeljenim”.

Tereti se da je pacijentima davao Succinylcholin i Propofol, a oba lijeka se koriste kada pacijenta treba intubirati.

Tužioci su kazali da nijedan od dvojice pacijenta, čija su tijela u međuvremenu ekshumirana, nije bio intubiran, te da Mosca nije imao nikakav razlog da im daje spomenute lijekove.

Krajem aprila stigla je anonimna pritužba i tužioci su došli do sadržaja poruka za koje kažu da su otkrile da je on pokušao da navede medicinske sestre da postanu njegovi saučesnici.

U porukama koje su međusobno razmijenile jedna sestra govori drugoj: “Je li ti tražio da daješ lijekove bez intubacije?”, “Ja ne želim da ubijam pacijente samo da bi on mogao osloboditi krevete”, i “Ovo je ludilo”.

Tužioci tvrde također da je on molio kolege da napuste prostoriju dok je ubrizgavao lijekove pacijentima.

– Ovo mi se nikad prije nije desilo – kazala je jedna sestra.

Bassi, dijabetičar sa srčanom bolešću umro je 20. marta, dok je pacijent Peletti preminuo dva dana kasnije.

Mosca, koji je suspendovan sa posla, optužbe odbacuje i tvrdi da pacijentima nikada nije davao anestetike, te da on spašava, a ne oduzima živote.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79