Ivan Radić lagao na sudu: Dao lažni iskaz, pa osuđen zbog laganja

Ivanu Radiću presudu je izrekao Općinski sud u Ljubuškom, a stranke u postupku imaju pravo žalbe

Općinski sud u Ljubuškom je Ivanu Radiću izrekao uslovnu kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca zbog krivičnog djela davanja lažnog iskaza, a koja se neće izvršiti ukoliko optuženi ne počini novo krivično djelo u roku od 12 mjeseci.

Prema ovoj presudi, Radić je osuđen jer je lažno svjedočio u predmetu koji se vodio protiv Jozipa Petrovića, koji se teretio za krivično djelo teška krađa.

– Radić je 2019. u prostorijama Policijske uprave Ljubuški saslušan kao svjedok u istrazi protiv osumnjičenika Jozipa Petrovića zbog krivičnog djela teška krađa. Nakon što su ga policijski službenici upozorili da je dužan govoriti istinu i da je lažno svjedočenje krivično djelo, Radić je u svojstvu svjedoka dao izjavu koja ne odgovara stvarnosti.

Tom prilikom je tvrdio da Petrovića zajedno s ukradenim stvarima nije vozio u Mostar, ali je tokom glavne rasprave tužitelj, saslušavajući svjedoke i ulažući materijalne dokaze, dokazao da je Radić dao lažan iskaz, navodi se u presudi.

Optužnicu u ovom slučaju je zastupao tužitelj Tužilaštva ZHK-a Josip Aničić piše Oslobođenje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79