Ivana Marić: “Inzko je nametnuo zakon o negiranju genocida i samo dolio ulje na vatru”

U OHR-u danas novi visoki predstavnik Christian Schmidt preuzeo dužnost od Valentina Inzka.

Schmidt je u svom prvom obraćanju kazao da dolazi kao prijatelj naroda u BiH.

„Neophodno je da ne samo da razgovaramo sa zvaničnicima već i onima koji su svih ovih godina Valentinu slali pisma i izražavali svoje mišljenje. Čast mi je služiti ovoj zemlji i njenim ljudima u BiH u narednim godinama.

Preuzimam dužnost čvrsto odlučan da pomognem ljudima ovdje, ljudima koji rade da bi prehranili svoju porodicu, koji žele izgraditi život zajedno sa drugima.

Važno je reći da je ovo jedna izuzetna pozicija. Ta pozicaj je izgrađena i posljedica je razgovora kojim je zaključen Dejtonski mirovni sporazum kako bi se omogućio mir.

Obavljati taj posao je što se mora raditi sa dubokim poštovanjem za one koji su izgubili život u ratu i one koji su počeli da rade na evropskoj budućnosti BiH.

Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima kada je riječ o zajedničkoj budućnosti, i zato sam tu kako bi u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bi pomagao građanima ove zemlje konstitutivnim narodima i ostalim kako bi došli u jednu uravnoteženu situaciju, naglasio je Schmidt.

O funkciji novog visokog predstavnika razgovarali su novinari portala Source sa političkom analitičarkom Ivanom Marić. Intervju možete pogledati ovdje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79