Ivana Marić: Šmit i međunarodna zajednica neće tolerirati blokade

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian schmidt) dao je priliku političkim strankama da ispoštuju volju birača, ali rok je istekao i danas je poručio da ni on, ni međunarodna zajednica neće tolerirati blokade. Ovo je za “Avaz” izjavila politička analitičarka Ivana Marić komentirajući današnje “posljednje upozorenje” političarima da formiraju vlast u FBiH.

Volja građana

– Dovoljno smo imali blokada. Svaki put je bitno naglasiti da je nova vladajuća koalicija u stvari odraz izborne volje birača. Da je koalicija HDZ – SDP i druge stranke na izborima dobila više od pola miliona glasova i da nije bilo ovih nekih sumnjivih prelaza, koje neki zovu kupovinom od strane DF-a i SDA pojedinih zastupnika, vlasti bi se mogla bez problema formirati. Zbog toga ovo što će Šmit uraditi neće biti nametanje, već će on jednostavno dozvoliti da se provede volja građana – kaže Marić.

Dodaje da je, uprkos pokušajima SDA i DF da aktivnosti visokog predstavnika predstave kao nešto protiv volje Bošnjaka, jasno da Bošnjaka ima i unutar vladajuće koalicije.

Kazna za krivce

– SDA bi trebala da shvati da građani ne žele da ih predstavlja, ali i da se zapita zašto nijedna stranka ne želi s njom u koaliciju u vlast. Odluka Kristijana Šmita će biti važna da se odblokira uspostava vlasti, posebno nakon presude Novaliću, jer mi imamo premijera koji ne samo da je u tehničkom mandatu već je, nepravomoćno i prvostepeno, osuđen za zloupotrebu položaja. Da ima moralne odgovornosti sam bi podnio ostavku, a da ne govorimo o tome da imamo Vladu FBiH u kojoj nedostaju tri ministra – ističe Marić.

Nakon današnjeg jasnog, posljednjeg upozorenja nije nerealno očekivati da bi Šmit, uz odluku koja bi deblokirala proces konstituiranja vlasti, mogao i kazniti krivce za trenutnu blokadu. Marić ne očekuje da to učini on, ali ne isključuje mogućnost da se, kao svojevremeno Marinko Čavara (HDZ) zbog blokade imenovanja sudija Ustavnog suda, imena odgovornih za blokadu imenovanja Vlade FBiH uvrste na američku crnu listu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79