Ivica Dačić ponovo o raspadu BiH: “Sada Bošnjaci u Sarajevu kažu da…”

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić govorio je o pregovorima sa Kosovom i da li postoji mogućnost postizanja kompromisa.

“Mi imamo jednu situaciju koja je i dalje otvorena. A to znači da je neriješeno pitanje statusa Kosova, bez obzira što Kosovo misli da je to pitanje riješeno, a ono nije riješeno sve dok ne budu primljeni u Ujedinjene nacije. S druge strane, situacija na terenu – to je ono što Amerikanci često vole da kažu – je takva da, bez obzira na to što će 99 odsto građana Srbije da kaže da je Kosovo dio Srbije, Srbija nema puni suverenitet u Prištini. Ali isto tako ni Priština nema puni suverenitet na sjeveru Kosova.To je situacija na terenu. Da li ta situacija na terenu može da se izmijeni osim ratom? Da li može da se izmijeni na primer kompromisom? Može. Bolje kompromisom. Dakle, za mene je kompromis realno stanje na terenu”, poručuje Dačić.

Dačić je ponovo povukao paralelu između Kosova i Republike Srpske. On tvrdi da ako Kosovo ima pravo na nezavisnost, tada ga ima i RS.

“Tako sada Bošnjaci u Sarajevu kažu da Kosovo slobodno može da bude nezavisno. A kad mu kažeš: ’Zašto Banjaluka ne bi bila nezavisna’, on kaže: ‘A, nije to isto’. A po čemu nije isto? Ne da postoje paralele, to je život. Ako neko kaže: Situacija na terenu je bila takva da je Kosovo proglasilo nezavisnost i da Zapad to mora da prihvati, ne vidim zašto bi neko osporavao bilo kakvu ideju koja bi išla ka nekim drugim slučajevima u svijetu”.

Dačić je rekao da je Kosovo otvorilo ideju o pomjeranju granica na Balkanu i da sada nema povratka nazad.

“Nisam ja otvorio ideju pomjeranja granica. Ja nisam za to bio, ali kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, ono je redefinisalo granice na Balkanu. To je istina i historijska činjenica. I sad vi ne možete da kažete: ‘E, sada…’ To je kao kad se djeca igraju i on ti uzme nešto i kaže: ‘E od sad više nema pomjeranja’. Ne, to ne postoji. Mi ne insistiramo na tome, ali nemojte sada da budete toliko licemjerni da kažete: ‘E, sad više nema pomjeranja granica’. Sad kad ste pomjerili našu granicu. Pa što to ne rekoste prije nego što ste pomjerili našu granicu? Što neko nije rekao: ‘Nema pomjeranja granica Srbije’, kaže Dačić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79