Ivica Dačić: Rezolucija o Srebrenici će napraviti rasulo

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić iznio je niz kontroverznih tvrdnji u vezi s prijedlogom rezolucije o Srebrenici, upozoravajući na moguće “rasulo” u međunarodnom pravnom poretku kada se ova inicijativa nađe pred Generalnom skupštinom UN-a.

Prema Dačićevim riječima, postoji ozbiljan otpor pojedinih zemalja koje planiraju iznijeti svoje stavove o “genocidu” u Srebrenici, što bi, prema njegovom mišljenju, dovelo do značajnih tenzija unutar međunarodne zajednice.

“Prijedlog rezolucije o Srebrenici trebao bi biti dostavljen Generalnoj skupštini UN-a u sljedećoj sedmici, ali trenutno nije jasno kada će biti stavljena na dnevni red”, izjavio je Dačić za TV Prva.

Dodao je da tekst rezolucije, prema njegovim saznanjima, nije u skladu s očekivanjima Srbije te da ni sponzori rezolucije nisu bili spremni na takav otpor.

“Mi smo suočeni s teškim zadatkom jer se ne bavimo kvalifikacijom zločina, već principima”, naglasio je Dačić.

Uz to, ministar je iznio tvrdnju da Bosna i Hercegovina, odnosno njen ambasador, nije imala pravo podnijeti ovaj prijedlog pred Generalnom skupštinom UN-a jer, kako tvrdi, Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o tome.

Dačić je također priznao da je Srbija izložena raznim pritiscima zbog rezolucije o Srebrenici, ali i zbog prijema Kosova u Vijeće Evrope, te je ustvrdio da je srpski narod meta ovih pritisaka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79