Ivica Osim bi danas mogao i definitivno biti “protjeran” iz Nogometnog saveza BiH

Najbolje je tuđim rukama guje daviti, stara je narodna poslovica koju sam jednom čuo od aktuelnog predsjednika NSBiH

Pripreme za promjenu “vlasti” u Nogometnom savezu BiH u završnoj su fazi. U petak je održana sjednica Izvršnog odbora na kojoj su se trebali usaglasiti materijali za Izbornu skupštinu koja će biti održana sutra. No, nije išlo baš sve glatko.

Piše: Edin BOROVINA

Naime, na spomenutoj sjednici Izvršnog odbora jedna od tema bila je i izbor famoznog Odbora za posredovanje na narednoj Izbornoj skupštini NSBiH. Prema izvorima Fokusa, tu je temu prvi “dotakao” aktuelni predsjednik NSBiH Elvedin Begić. Iz prostog razloga jer bi u tom Odboru jedna fotelja trebala biti rezervisana upravo za Begića, narednih osam, a možda i 12 godina.

Prije nego vam prenesemo naša saznanja o tome kako je izgledala rasprava na tu temu prošlog petka, podsjetićemo vas ukratko kako se uopšte došlo u situaciju da se formira jedno potpuno nepotrebno tijelo u Savezu, koje je već sada postalo izvor problema, a ne rješenja.

Naime, javnost u BiH, krajem prošle godine bila je u šoku nakon što je Fokus objavio više od dva mjeseca skrivane odluke sa skandalozne Generalne skupštine NSBiH održane u avgustu 2020. na kojoj je aktuelni predsjednik NSBiH Elvedin Begić sam sebe predložio za počasnog predsjednika NSBiH, kao i izmjene Statuta po kojima će biti formiran Odbor za posredovanje, a čiji bi on član trebao biti po automatizmu kao počasni predsjednik.

S obzirom da je Savez već imao jednog počasnog predsjednika, legendarnog Ivicu Osima, tu se Begić nije zaustavio. Skupštini je tada otišao prijedlog s njegovim potpisom, po kojem se faktički Ivica Osim, kao prvi počasni predsjednik NSBiH doživotno eliminiše iz svih tijela i organa Saveza, pa i iz Odbora za posredovanje. Naime, u Statutu je tada ubačena i odredba po kojoj se ne može biti u organima i tijelima Saveza ako imate navršenih 75 godina, koja eliminiše Osima.

No, kao i svaka odluka koju karakteriše jednoumlje (za nju su glasali svi prisutni delegati, a neki su priznali da nisu ni pročitali za šta glasaju) i ove koju su spremane i donesene daleko od očiju javnosti u avgustu prošle godine, nisu baš najbolje i najpreciznije upakovane.

Naime, u petak je postalo jasno da imenovanje Odbora za posredovanje neće ići tako lako. Jer, brisanje Osima “indirektno” iz Saveza, nije upakovano najefektnije, a time ni put da Begić bude jedini počasni predsjednik u Odboru za posredovanje.

Najbolje je tuđim rukama guje daviti, stara je narodna poslovica koju sam jednom čuo od aktuelnog predsjednika NSBiH. Upravo ta poslovica najbolje možda oslikava Begićev pokušaj da se sutra na Izbornoj skupštini pojavi i prijedlog za formiranje Odbora za posredovanje. Ulogu “davitelja” dobio je Pravni komitet NSBiH.

Naime, Begić je zatražio od Pravnog komiteta NSBiH da se očituje o Osimovom statusu, po svemu sudeći igrajući na kartu, kako je kazao jedan od članova Izvršnog odbora u petak, da će Pravni komitet jednostavno donijeti odluku za eliminaciju Osima, pozivajući se na član Statuta koji govori o tome da se u tijela i organe Saveza ne može sa navršenih 75 godina.

Nakon što je Begić “nabacio” temu Odbora za posredovanje, kaže naš izvor, za riječ se javio Vico Zeljković, po svemu sudeći budući predsjednik NSBiH. Zeljković je problematizovao formiranje Odbora za posredovanje, i upitao kakav je status Ivice Osima kao počasnog predsjednika u cijeloj toj priči.

U jednom trenutku postavljalo se i pitanje kako bi Osim ušao u šestočlani Odbor za posredovanje, da li iz “kvote Bošnjaka ili Hrvata”. Članovi IO iz “hrvatske kvote” u startu su dali do znanja da Osim ne može biti iz njihove kvote. U tom slučaju, ako bi Osim ušao iz “bošnjačke kvote” kao počasni predsjednik, bez očekivane fotelje ostao bi Sejo Kajtaz, kojem to baš i nije najbolje sjelo.

Zeljković je tražio da se na sutrašnjoj Izbornoj skupštini ne ide s formiranjem Odbora za posredovanje, dok se ne usaglase sve statutarne odredbe kada je to tijelo u pitanju, tvrdeći da su mnoge nejasne ili u koliziji jedna s drugom.

Ipak, prošao je prijedlog da se Pravni komitet NSBiH očituje, kako je Begić tražio.

Sjednica Pravnog komiteta NSBiH, koji bi danas mogao i definitivno potvrditi “protjerivanje” legendarnog Štrausa sa Grbavice iz bh. Saveza, a Begiću otvoriti put ka fotelji koju toliko silno želi, zakazana je za 16 sati. U Pravnom komitetu kojim predsjedava Enes Hašić iz Zenice, sjede ukupno tri člana (dva iz FBiH i jedan iz FSRS).

Odmah nakon sjednice Pravnog komiteta, zakazana je nova sjednica Izvršnog odbora NSBiH, s početkom u 17,30 sati.

I tu bi Begić, ukoliko Pravni komitet donese odluku da samo on ima po Statutu pravo da uđe u Odbor za posredovanje kao počasni predsjednik, mogao na vlastitim interesima osjetiti sulude i sramotne odluke kojima je kumovao u avgustu prošle godine.

Naime, na prijedlog s Begićevim potpisom, državni Savez tada je bukvalno podijeljen na tri etno-nacionalna tora. Izvršni odbor od tada ne može donijeti niti jednu odluku protiv koje glasaju svi članovi Izvršnog odbora koji, primjerice, dolaze iz FSRS. Pa tako ni eventualnu odluku da prihvati mišljenje Pravnog komiteta ukoliko on danas odluči da eliminiše Ivicu Osima prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79