Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Bh. novinar Ivica Puljić, koji izvještava o dešavanjima iz sjedišta Ujedinjenih Nacija (UN) u New Yorku, otkrio je na koji način Željka Cvijanović pokušava da se obrati na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Potvrđeno je da će se u utorak, 30. aprila, održati vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, na zahtjev Rusije, a po inicijativi Željke Cvijanović, članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Cvijanović će se, prema informacijama, obratiti video porukom kao briefer na ovoj sjednici.

Puljić ističe da nije jasno u kojem svojstvu će se Cvijanović obratiti, napominjući da sigurno neće govoriti u ime Predsjedništva BiH. Ruska misija u UN-u dobila je pismo od Cvijanović u kojem ona traži da bude briefer na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti, pozivajući se na pravilo 39 iz UN povelje, koje omogućava bilo kojoj članici UN-a sazivanje izvanredne sjednice u slučaju ugrožene sigurnosti.

Puljić ne otkriva detalje o tome čija sigurnost je ugrožena. Dodaje da bi na sjednici moglo doći do kritika na račun ambasadora Lagumdžije, ali ističe da ova sjednica nije direktno povezana s rezolucijom o Srebrenici, ali da će se o njoj vjerovatno raspravljati.

Osim toga, Puljić napominje da Vijeće sigurnosti treba održati redovnu šestomjesečnu raspravu o BiH, negdje sredinom maja, na kojoj će svoj izvještaj podnijeti Christian Schmidt, visoki predstavnik.

“Hoće Rusi izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi se obratila Ž. Cvijanović koja bi kritizirala ambasadora Lagumdžiju da nema suglasnost Predsjedništva. Vidjet ćemo hoće li išta biti od toga”, dodao je on. Dodao je još i kako Vijeće sigurnosti treba imati redovnu tzv. šestomjesečnu raspravu o BiH, negdje sredinom maja na kojoj svoj izvještaj treba podnijeti Christian Schmidt, visoki predstavnik: “Ova sjednica nije ni u kakvoj vezi s rezolucijom o Srebrenici, ali o njoj će sigurno biti riječi”, napisao je Puljić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79