Ivica Puljić se prisjetio događaja uoči agresije na BiH: Našao sam se oči u oči sa ratnim zločincem, pohvatasmo se za okovratnike

Ugledni novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, prisjetio se događaja iz 1991., uoči agresije na Bosnu u Hercegovinu. Puljić je na Twitteru opisao situaciju u kojoj se našao oči u oči sa ratnim zločincem.

“Bio sam na Kupreškoj visoravni 28. 6. `91 gdje smo kamerman i ja vidjeli scenu kao iz filmova. Beskrajan pogled na tenkove, oklopna vozila, kamione, topove, vojnike… Tog je dana u Bosanskom Grahovu osvojena Deklaracija o ujedinjenju bosanske i hrvatske Krajine.

Kamerman Sulejman Klokoći i ja smo došli ujutro u Dom kulture Gavrilo Princip da pratimo taj događaj. Praćeni neprijateljskim pogledima i ponekom dobačenom prijetnjom počeli smo snimati. Iz Knina su došli Milan Martić i Milan Babić. Martiću se nije svidjelo što smo tu.

Prišao nam je, počeo galamiti, mene je gurnuo, ja onda gurnuo njega, pohvatasmo se za okovratnike. Priđe Babić i nekako nas razdvoji. Izađosmo, na autu dvije gume probušene. Počeli nas opkoljavati, a tada nam priđe visok, mlad čovjek s velikom bradom i sav u crnini.

Kaže: Za mnom. Odvede nas do jednog praznog kafića. Napravi nam po sendvič i kavu, izvadi bocu hladnog J. Walkera.

“Gume su sređene. Bježite odavde!” Auto nas čeka ispred. Vozimo do Kupresa gdje ugledasmo scenu s početka priče. Tenkovi JNA, vojnici … Bježimo u mrak …”, napisao je Puljić na svom Twitter nalogu.

Milan Martić, ratni zločinac, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova i bivši lider tzv. Republike srpske Krajine, presudom Haaškog tribunala osuđen je na 35 godina zatvora. Milan Babić je također osuđeni ratni zločinac, bio je predsjednik “vlade” tzv. Republike srpske Krajine. Babić je pronađen mrtav nakon što je navodno izvršio samoubistvo 5. marta 2006. godine dok je bio u pritvorskoj jedinici MKSJ u Hagu, gdje je svjedočio protiv Milana Martića, njegovog nasljednika na mjestu predsjednika RSK. New York Times je objavio da se Babić objesio “koristeći vlastiti kožni kaiš”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79