Iz Ambasade SAD o imenovanju Nikole Špirića

Iz Ambasade SAD danas su odgovorili na upit “Avaza” o imenovanju Nikole Špirića u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Špiriću su podsjećamo, u septembru 2018. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije zbog vjerodostojnih informacija o tome da je “uključen u javnu korupciju”.

U odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD nam je rečeno:

Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili znacajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne obitelji stave na listu.

Ministarstvo inostranih poslova SAD (State Department) posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U slučaju gospodina Špirića, vjerujemo da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizovani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast.

Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju – stoji u odgovoru Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Avaz.

Nikola Špirić, koji je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog korupcije, imenovan je kao član državne Komisije…

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Mittwoch, 23. September 2020

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79