Iz apoteka povučeni lijekovi za žgaravicu jer izazivaju rak

Američka agencija za hranu (FDA) i Evropska agencija za lijekove (EMA) odlučile su s tržišta povući lijekove, koje građani koriste protiv žgaravice, želučane kiseline, ali i bolova u želucu.

Riječ je o izuzetno popularnim lijekovima, koji sadrže ranitidin, a izdaju se bez recepta poput “peptorana”, “ranitala”, “gastrobela”, “ranixa” ili “ranitana”.

Aktivne supstance

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva za „Avaz“ su kazali da lijekovi sadrže aktivnu supstancu ranitidin te da ih veliki broj građana u našoj zemlji koristi skoro svakodnevno.

– Započelo je povlačenje iz apoteka “ranitidina HF” od 150 miligrama i od 75 miligrama, te “ranobela” od 150 miligrama. Na našem tržištu dostupni su i drugi lijekovi koji se koriste za ova stanja s aktivnom supstancom ranitidin, ali od drugog proizvođača ili drugi lijekovi za ova stanja, a među njima su i oni koji se izdaju bez recepta – kazali su iz ove agencije.

Pojašnjavaju da je “ranitidan” 40 godina prisutan na tržištu te da je razlog povlačenja ispitivanje koje je pokazalo da neki od tih lijekova sadrže onešišćenje, koje se klasificira kao vjerovatni humani karcinogen, zapravo tvar koja uzrokuje rak.

Alarmantna je činjenica da građanima niko nije odgovorio šta će biti s njihovim zdravljem nakon što su godinama koristili sporne i povučene lijekove.

Iz “Apoteka Sarajevo” su nam potvrdili da su određeni lijekovi povučeni te da se više ne mogu pronaći u apoteci.

Alternativni lijekovi

– Određeni lijekovi su povučeni, ali pacijenti nemaju razloga za brigu, jer postoje drugi lijekovi koji su odobreni. Naravno, svi ti lijekovi mogu se naći u apoteci, a neki se mogu kupiti i bez recepta – istakli su iz “Apoteka”.

Zabranjeno u EU i SAD

U SAD dio spornih lijekova je već povučen iz apoteka, a ista je situacija i u zemljama EU i regionu.

U uputama za korištenje ovih lijekova navedeno je da se ne smiju uzimati duže od šest dana bez konsultacije s doktorom

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments