Iz Australije stigla pomoć suprugu i djeci preminule porodilje iz Banjaluke

Novac za pomoć porodici pokojne Duje Đurić iz Banjaluke, koja je preminula nakon poroda u Univerzitetskom kliničom centru (UKC) Republike Srpske od posljedica virusa korona, a iza koje su ostali novorođenče i djevojčica od dvije i po godine, prikupljen je u Sabornom hramu Svetog Georgija u Kabramati, u Sidneju, Australija.

Akciju prikupljanja novca organizovao je protojerej stavrofor Đuro Đurđević, starješina hrama, a prikupljeno je 7.000 australijskih dolara.

Oglasili se iz UKC-a RS: 29-godišnja porodilja preminula od posljedica zaraze koronavirusom

Novac je danas u Banjaluci uručen suprugu preminule porodilje, a uručio ga je vladika Siluan.

Nemanja Đurić, suprug pokojne Duje, kazao je da je zahvalan svima koji su im pomogli da se sakupi novac, a posebno zahvalnost duguje proti Đurđeviću, koji je rodom iz Banjaluke i koji je pokrenuo akciju.

“Akciju u Austaliji je pokrenuo prota Đurđević. Budući da moj otac živi i radi u Australiji od njega je čuo za tragediju koja nam se desila i želio je da nam na taj način pomogne”, ističe Nemanja.

Kako kaže, bez majke su ostale dvije djevojčice – Marija, koja ima dvije i po godine, te malena Mija, koja je stara nešto više od dva mjeseca.

Protojerej stavrofor Đuro Đurđević
Protojerej stavrofor Đuro Đurđević

“Budući da su Duju morali poroditi carskim rezom u sedmom mjesecu Mija je rođena kao sitna beba, teška oko dva kilograma, ali hvala Bogu sad lijepo napreduje i jako je mirna beba”, kazao je Nemanja.

Starija djevojčica krenula je u vrtić te se, kako kroz suze priča Nemanja, navikavaju na život bez majke.

“Svaki dan je jako teško, ali zbog njih dvije moram sakupiti snage da nastavim dalje”, kaže nam Nemanja.

Ističe da je Duja bila zdrava mlada žena, koja nije imala nikave druge bolesti, te da je nakon zaraze virusom korona krajem marta ostala u bolnici.

“Na početku je bila na kiseoniku, ali kako se stanje iz dana u dan rapidno pogoršavalo morala je biti priključena na respirator”, kazao je Nemanja.

Dodaje da je početkom aprila bila priključena na vještačka pluća ECMO, da bi 27. aprila preminula.

Podsjetimo, Duja Đurić (28) preminula je 27. aprila u 17.30 uprkos svim preduzetim metodama liječenja i naporima ljekara UKC RS da mladoj ženi spasu život.

Duja se u sedmom mjesecu trudnoće zarazila virusom korona, što je rezultiralo prijevremenim porodom.

Iz UKC RS tada su rekli da je ovo prvi slučaj da porodilja premine od posljedica bolesti izazvane korona virusom te da nije imala udružena oboljenja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79