Iz BiH udaljeno 69 stranih državljana

Služba je udaljila u zemlje porijekla 35 lica koja su bila pod nadzorom imigracionih centara

U protekla dva mjeseca služba provodi pojačane aktivnosti na udaljenju stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Na osnovu obaveza koje proističu iz odredbi Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Služba za poslove sa strancima je vratila u Republiku Srbiju ukupno 22 lica među kojim su državljani Srbije, Somalije, Eritreja, Toga, Palestine, Pakistana, Alžira i Gambije.

Služba je udaljila u zemlje porijekla 35 lica koja su bila pod nadzorom imigracionih centara, od kojih su 30 državljani Turske, tri državljani Albanije, te dva lica građani Kosova, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR) koji implementira IOM,sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 11 lica u njihove zemlje porijekla. U sklopu ovog Programa u zemlje porijekla dobrovoljno se vratilo šest Pakistanaca, dva državljana Afganistana, te po jedan državljanin Indije, Iraka, Irana i Republike Bugarske.

Služba za poslove sa strancima je nakon provedenog postupka readmisije izvršila i prisilno udaljenje jednog državljana Turske koji je ilegalno boravio na teritoriji Bosne i Hercegovine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79