Iz budžeta izdvojeno 1.950.000 KM za izgradnju azila za napuštene pse

Konačno počinje izgradnja azila za napuštene pse

Iz budžeta izdvojeno 1.950.000 KM za novi objekat u Prači

Nakon više godina čekanja objavljen je tender za izgradnju Prihvatilišta za napuštene životinje u Prači piše Crna-Hronika.

– Meni je drago reći da je konačno nakon niza bezuspješnih pokušaja raspisivanja tendera za prvu fazu izgradnje prihvatilišta u Prači, Veterinarska stanica prije nekoliko dana objavila tender na stranici javnih nabavki Bosne i Hercegovine. Nadam se da će tender biti uspješan i da ćemo već na proljeće vidjeti izvođače radova na terenu, izjavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Nakon dolaska nove uprave u KJP „Veterinarska stanica“ aktuelizirao se proces sistemskog rješavanja problema pasa lutalica na području Kantona Sarajevo i izgradnja „Centra za udomljavanje pasa Prača1“.

– Želimo naglasiti da smo morali napraviti niz neophodnih aktivnosti koje su prethodile raspisivanju tendera, u što se ubraja i ishodovanje svih neophodnih dozvola za početak radova. Urađena je i revizija postojećeg projekta, obzirom da je u njemu postojao niz grešaka koje je trebalo ispraviti u smislu bolje funkcionalnosti samog objekta. Unaprijeđeni su i uvjeti u postojećem prihvatilištu kroz izradu Standardnih operativnih procedura (SOP), te raznih pravilnika. Posebno je bitno istaknuti i da je urađena nova sistematizacija i riješen status uposlenika u Prihvatilištu. Prihvatilište je otvoreno za javnost, a posebno smo ponosni na činjenicu da smo izgradili dobru saradnju i vratili povjerenje volontera i nevladinog sektora, istakla je direktorica KJP „Veterinarska stanica“ Nasiha Spahić.

Urađen je i rebranding Prihvatilišta s novim vizuelnim identitetom i u skladu sa standardima, a shodno tenderskoj dokumentaciji, pvom fazom izgradnje planirano je rušenje postojećih objekata i priprema gradilišta, izgradnja glavnog objekta Prihvatilišta za napuštene životinje, izgradnja tri paviljona (hodnika) za smještaj napuštenih pasa s područja Kantona, izgradnja potrebne vodovodne i kanalizacione mreže, te izgradnja privremenog smještaja za pse iz prihvatilišta za napuštene životinje s područja Kantona Sarajevo.

Za ovu fazu izgradnje Prihvatilišta u Prači Ministarstvo privrede izdvojilo je 1.950.000 KM.

Tender za prvu fazu izgradnje Prihvatilišta za napuštene životinje u Prači objavljen je 26. januara i otvoren je do 27. februara tekuće godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79