Iz Crne Gore pojasnili zašto su otvorili granice za Španiju a ne za BiH

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša pojasnio je zašto su vlasti ove države bezuslovno, odnosno bez bilo kakvih mjera za države EU poput Španije otvorile granicu u odnosu, primjerice, na svoje susjede.

Mugoša je ponovio da je Crna Gora otvorila granice za države EU.

– Zašto nismo i za najbliže okruženje, Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu? Pita neko: Ako može EU da se otvori za pojedine zemlje iz ovog regiona, zašto ne otvara Crna Gora, kazao je Mugoša za podgoričke Vijesti.

On je objasnio da je mogućnost da državljani regiona putovanjima ugroze EU, mala, dok je mogućnost da ugroze Crnu Goru velika.

– Isto kao mi što smo otvorili granicu za Španiju zato što ne očekujemo da će iz Španije doći veliki broj turista i neće nas ugroziti, kazao je Mugoša.

Inače, državljanima BiH donekle je olakšan ulazak u Crnu Goru otkako je Institut za javno zdravlje u ovoj zemlji donio odluku da Bosanci i Hercegovci mogu preći crnogorsku granicu i uz negativan serološki test koji je dosta jeftiniji od PCR testa. Test ne smije biti stariji od 72 sata.

Podsjećamo da ELISA test ili serološki ili krvni test košta 60 KM, dok je cijena PCR testa oko 200 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79