Iz Doma zdravlja objasnili zašto Tuzlaci moraju platiti potvrdu

Osobe iz Tuzle koje su preležale infekciju koronavirusom potvrdu kao dokaz mogu dobiti u Domu zdravlja “Mustafa Šehović”, ali to moraju platiti 10 KM. Građani su izrevoltirani, a menadžment zdravstvene ustanove odgovara da je to nametnuo zakon. Zemlje širom svijeta u proteklom periodu relaksirale su epidemiološke mjere, a kada je riječ o ulasku stranih državljana.

Osobe iz Tuzle koje su preležale infekciju koronavirusom potvrdu kao dokaz mogu dobiti u Domu zdravlja “Mustafa Šehović”, ali to moraju platiti 10 KM. Građani su izrevoltirani, a menadžment zdravstvene ustanove odgovara da je to nametnuo zakon.

Zemlje širom svijeta u proteklom periodu relaksirale su epidemiološke mjere, a kada je riječ o ulasku stranih državljana u zavisnosti od područja, uglavnom je potreban negativan PCR, serološki ili antigen test, potvrda o vakcinisanju protiv COVID-a 19 ili potvrda o preležanoj infekciji.

Za razliku od ostalih sredina u Bosni i Hercegovini, Tuzlaci koji su preležali infekciju koronavirusom, a primarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruju u Domu zdravlja “Mustafa Šehović”, potvrdu kao dokaz će morati platiti deset konvertibilnih maraka, potvrđeno je za Klix.ba.

Ovakav potez izrevoltirao je građane, a društvene mreže preplavili su negativni komentari, između ostalih i onih koji su izdvojili spomenuti novčani iznos. Među brojnima je i onaj koji glasi da je “Vučićeva vakcina s potvrdom u Srbiji nula eura, a u Tuzli je potvrda o prebolovanoj koroni 10 KM”.

Iz Doma zdravlja u Tuzli za Klix.ba je potvrđena informacija o naplati potvrde, a direktor te zdravstvene ustanove Suad Bijedić nam je kazao da se ona vrši shodno Zakonu o upravnom postupku FBiH.

Po članu 169. stav 1. zdravstvena ustanova je obavezna izdati uvjerenje, odnosno potvrdu o zdravstvenom stanju pacijenta, a shodno tome, 2016. godine je donesena odluka o utvrđivanju cijene usluge za izdavanje uvjerenja – potvrda o zdravstvenom stanju, što je potvrdio Upravni odbor. S obzirom na to da je potvrda o preležanom koronavirusu izvod iz medicinske dokumentacije, ona se naplaćuje po utvrđenoj cijeni – kazao je Bijedić.
Svi pacijenti koji se nalaze u evidenciji tuzlanskog doma zdravlja, a preležali su koronavirus, da bi došli do potvrde prvenstveno moraju podnijeti zahtjev te uplatiti deset maraka.

Potvrda se izdaje na osnovu uvida u medicinski karton pacijenta, a u kojem je naveden pozitivan rezultat PCR testa. U ovu svrhu se ne priznaju serološki i antigenski testovi.

S druge strane, kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić nam je kazao da je resornom ministarstvu informacija o plaćanju potvrde o preležanom koronavirusu u Domu zdravlja u Tuzli poznata isključivo iz medija. Naveo je da dosad nisu imali pritužbi građana, istaknuvši da će se spomenutoj zdravstvenoj ustanovi obratiti zahtjevom za pojašnjenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79