Iz džepova građana USK! Nova zgrada za najgori sud u državi – Kantonalni sud u Bihaću

Godina na izmaku za Kantonalni sud u Bihaću obilježena je nizom radnih uspjeha. Vrijedne sudije riješile su na stotine, hiljade slučajeva krucijalnih za život građana USK. Međutim, istina je nešto sasvim drugo.

Naime, ovih dana objavljena je analiza Centra za sigurnosne studije BiH, a prema ovoj analizi, Kantonalni sud u Bihaću ocijenjen je kao ‘najgori’ sud u BiH.

Manjak transparentnosti u objavljivanju planiranih nabavki, nepostojanje internih akata kojima bi se regulisalo istraživanje tržišta i provođenje postupaka, kao i ne objavljivanje Obrasca za praćenje realizacije ugovora, su između ostalog razlozi za ovako nisku ocjenu ove institucije.

Izvještaj je dostupan ovdje.

Međutim, kako to inače biva, iz Kantonalnog suda iznesene kvalifikacije smatraju neutemeljenim, a postupak monitoringa cijeni krajnje neprofesionalnim.

Kao konkretan primjer navode projekt izgradnje potpornog zida oko nove zgrade Suda. Proces javnih nabavki bio je javan i u duhu zakona, a uz to rezultirao je uštedama u kantonalnom budžetu. Za njega su, prema navodima iz Suda,  bila raspisana dva tendera,  jer je u prvom ponuđena cijena radova bila previsoka.

Podsjećamo, nova zgrada Kantonalnog suda u Bihaću koštala je više od 4,5 miliona maraka, a finansirali su ga EU izdvojivši tri miliona i Vlada USK milion maraka. Kako su ranije kazali iz Kantonalnog suda, bolji uvjeti olakšat će posao uposlenicima u pravosuđu, jer će se time utjecati na kvalitet i efikasnost rada Suda. Na narednom ocjenjivanu, nadamo se skoku barem za jedno mjesto, a možda i za dva mjesta, ukoliko iskoristimo sve benefite nove zgrade, jer kako su  kazali iz Suda, beton će utjecati na kvalitet i efikasnost rada uposlenika.

Krajina

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79