Iz Elektroprivrede BiH najavili moguću redukciju struje. Za sve okrivili rudare

Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog aktuelnih dešavanja u rudnicima Koncerna i upitne isporuke iz RU Kreka.

Redukcije u isporuci i snabdijevanju kupaca su sve izvjesnije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

“Sinoć u 22 sata obustavljen je rad Bloka 4, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom. U pitanju su postrojenja u kojem se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120 hiljada građana Tuzle i Lukavca. Blok 3 će u narednoj sedmici za koju je prognozirano zahlađenje, biti u pogonu sa oba kotla. Potrebne količine ugalja za njegov rad biće obezbjeđene iz rudnika Banovići i Stanari”, navodi se u novom saopćenju EPBiH.

Naredne sedmice proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan i trenutno se zasniva na protočnom prijemu, što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni process, dodaje se.

Termoelektrana Tuzla obavijestila je korisnike toplotne energije i tehnološke pare o mogućoj redukciji u snabdijevanju uzrokovanoj obustavom isporuke uglja iz rudnika Koncerna.

“U Termoelektrani Kakanj su zbog otežanog rada postrojenja u Tuzli, u pogonu sva tri bloka i njihov dalji rad u punom kapacitetu upitan je sa tehnološkog i sigurnosnog aspekta”, navodi se u saopćenju Elektroprivrede BiH.

Podsjetimo, rudari koji su dva dana protestirali ispred Vlade FBiH donijeli su jučer odluku o prekidu protesta ispred zgrade Vlade FBiH iako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni.

Oni su se vratili kućama, ali je istaknuto da neće nastaviti proizvodnju uglja do daljnjeg.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79