Iz Energoinvesta se nagovorili Vladi KS i odbili smanjenje cijene plina

Uz to napominju da se procentualno najveće povećanje cijena plina prema krajnjim kupcima dešava kod kantonalnih preduzeća Sarajevogas i Toplane nakon preuzimanja od snabdjevača, te je razumljivo “da eventualni daljnji prostor za sniženje cijena prema potrošačima trebate tražiti kod preduzeća iz vaše nadležnosti”, kaže se u saopćenju iz Energoinvesta

Energoinvest d.d. je saopćio da je odobreno sniženje cijene gasa za drugi kvartal ove godine od 12,53 posto iznimno značajno i trenutno moguće, te da je urađeno na bazi svih realnih troškova, a prvenstveno dobavljačke cijene isporučioca prirodnog gasa.

– U osvrtu na iznenađujuću i neuobičajenu inicijativu odnosno zahtjev Vlade KS o smanjenju cijene prirodnog gasa za najmanje 30 posto upućen Vladi FBiH, Energoinvest d.d., u najboljoj namjeri i razumjevajući početna nesnalaženja novoimenovane Vlade KS, želi pomoći u razjašnjenju ključnih činjenica vezanih za cijenu prirodnog gasa. Nažalost kada ste se već povodili za uopštenim, ničim potkrepljenim i krajnje tendencioznim prijedlozima vašeg resornog ministra, mogli ste u obzir uzeti makar još jedan uopšteni element a to je da li postoji još neki drugi proizvod, a naročito energent kod koga je u ovom trenutku došlo do pada cijene od 12,53 posto – navode iz Energoinvesta.

Iz ove kompanije su dostavili uporedne parametre cijena ključnih energenata: maloprodajna cijena kWh prirodnog plina izračunata prema donjoj kalorijskoj vrijednosti sa uračunatim sniženjem će iznositi 0,1169 KM/kWh sa uključenim PDV-om; maloprodajna cijena kWh mazuta, koji pripada istoj grupi ugljikovodika kao i prirodni plin čije se cijene prate po istom tržišnom modelu, izračunata prema donjoj kalorijskoj vrijednosti iznosi 0,126 KM/kWh sa uključenim PDV-om, te maloprodajna cijena kWh električne energije (srednja tarifa) iznosi 0,1569 KM/kWh.

– Iz navedenog je vidljivo da je cijena prirodnog gasa kao energenta ubjedljivo najjeftinija, te je stoga zaključak iz vašeg obrazloženja, potpuno netačan i tipičan primjer izvlačenja krivih zaključaka iz analiziranih podataka. Suština je da se građani isključuju sa navedenih sistema grijanja zbog nažalost krajnje loših materijalno-socijalnih uslova, te prelaze na korištenje čvrstih goriva koja su u kontekstu u kome govorimo neuporediva – dodaju iz Energoinvesta.

Uz to napominju da se procentualno najveće povećanje cijena plina prema krajnjim kupcima dešava kod kantonalnih preduzeća Sarajevogas i Toplane nakon preuzimanja od snabdjevača, te je razumljivo “da eventualni daljnji prostor za sniženje cijena prema potrošačima trebate tražiti kod preduzeća iz vaše nadležnosti”, kaže se u saopćenju iz Energoinvesta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79