Iz Gradske uprave tvrde da je kvalitet vazduha u Banjaluci poboljšan u odnosu na ranije godine

“Kratkoročno zagađenje vazduha lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavljaju značajnu opasnost za zdravlje ljudi, tvrde iz Gradske uprave.

Na upit o tome šta Grad Banjaluka planira raditi da se smanji zagađenje kvalitete vazduha dobili smo saopštenje za medije koje je objavljeno na stranici grada koje prenosimo u cijelosti:

Odjeljenje za komunalne poslove objavljivaće podatke o kvalitetu vazduha na zvaničnoj internet stranici Grada Banje Luke, a koji će biti preuzeti od Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske piše Buka

-Kako ulazimo u zimski period kada su povećane koncentracije zagađivača u vazduhu i velikog interesovanja građana i javnosti, obavještavamo vas da ćemo redovno objavljivati podatke o kvalitetu vazduha grada na našoj internet stranici, a koji će biti preuzeti iz zvaničnih izvora RHMZRS. Trenutni kvalitet odgovara prvoj kategoriji kvaliteta za sve polutante izuzev za lebdeće čestice PM 2,5 i PM10, koje su direktan produkt sagorijevanja i što je i očekivano za ovo doba godine – naveli su iz ovog odjeljenja.

Zadnjih godina, kako su istakli – poboljšan je kvalitet vazduha.

– U prethodnom periodu najviše su bile koncentracije sumpor-dioksida, što je značajno uticalo na kvalitet vazduha u gradu. Uvođenjem u rad nove gradske toplane na biomasu i znatno smanjene upotrebe mazuta kao energenta, znatno je smanjena koncentracija i sumpor-dioksida, tako da već izvjesno vrijeme nemamo prekoračenja graničnih vrijednosti za ovaj polutant – naveli su iz ovog odjeljenja.

Kako pojašnjavaju, kvalitet vazduha iz godine u godinu neznatno varira,osim što zavisi od emisija u vazduh, zavisi i od klimatskih parametara koji u datom vremenskom periodu prevladavaju.

-Generalno, u toku proljetnih i ljetnih mjeseci vazduh je uvijek prve kategorije kvaliteta. Početkom hladnijih dana i sezone grijanja, veliki broj individualnih ložišta emituje u vazduh zagađivače, čija se koncentracija s obzirom na klimatske parametre (vazdušni pritisak, temperatura, brzina i smijer vjetra) mijenja. Najveće zagađenje se dostiže obično u januaru, gdje koncentracije pojedinih zagađivača spadaju u drugu kategoriju kvaliteta vazduha, ali tolerantne vrijednosti nisu prekoračene. Ukoliko je vazdušni pritisak visok i nema vjetra, dolazi do nemogućnosti kretanja vazdušnih masa, samim tim i do većeg zagađenja – kazali su iz Odjeljenja.

U zimskom periodu, kako navode – dolazi do kratkotrajnih povećanja zagađujućih materija, ali kratkoročno zagađenje vazduha lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavljaju značajnu opasnost za zdravlje ljudi.

-Ipak, u cilju smanjenja rizika za zdravlje, osjetljive grupe građana trebaju prilagoditi svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete vazduha u skladu sa zdravstvenim preporukama. Apelujemo na građane, da koriste enregente čijim sagorijevanjem emitujemo manje štetnih zagađivača u vazduh (drvo, pelet i sl.), a ukoliko su u mogućnosti izbjegavati ugalj, lož ulje, naftu i slično – istakli su iz resornog odjeljenja.

Podsjećamo, Grad Banja Luka kontinuirao sprovodi mjere za smanjenje emisije zagađenja i poboljšanja kvaliteta vazduha a prema utvrđenim ciljevima Strategije razvoja grada, Lokalnim ekološkim akcionim planom i Akcionim planom zeleni grad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79