Iz HDZ-a izričiti: Nećemo dozvoliti prebacivanje migranata iz drugih kantona na područje HNK

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović prisustvovao je sjednici Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko–neretvanskog kantona, koja je održana danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

Sastankom je predsjedavao Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH HNK, koji je upoznao Čovića i prisutne s trenutnom političkom situacijom na području Kantona.

Vodstvo Kantonalnog odbora proteklih je dana posjetilo sve sredine, općine i gradove, radi upoznavanja s aktuelnim stanjem, projektima i eventualnom pomoći. Sastancima su uz predsjednika Boškovića prisustvovali i predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg s ministrima HDZ-a BiH u Vladi.

Tokom sastanka, uz komentare na aktuelne projekte, razgovaralo se i o predstojećim lokalnim izborima, kao i projektima koje je potrebno planirati u svim općinama HNK.

Čović je u svom obraćanju govorio o trenutnoj političkoj situaciji, kao i formiranju Vijeća ministara BiH kroz vođene pregovore. Podržao je sve prezentirane aktivnosti te se osvrnuo na važnost dobre pripreme oko aktivnosti koje treba odraditi uoči lokalnih izbora.

– HDZ BiH s partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora moraju uvjerljivo dobiti povjerenje na lokalnim izborima u svim sredinama gdje su Hrvati većina na području HNK – kazano je na sastanku.

O funkcioniranju zakonodavne i izvršne vlasti HNK, na sastanku su se referirali predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović.

– Također, na sjednici je iskazana podrška ministru Slađanu Bevandi u nastojanjima koje Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK poduzima u svojoj nadležnosti kako bi se deblokirao ulaz na deponiju Uborak u Mostaru. Komentirana je i situacija o migrantima te je jednoglasno podržan zaključak kako se neće dopustiti da se migranti iz drugih kantona prebace na područje HNK-a – navode iz HDZ-a.

Razgovaralo se i o predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj.

– HDZ BiH podržava kandidatkinju HDZ-a RH na predsjedničkim izborima Kolindu Grabar-Kitarović te je upućen poziv za podršku i izlaznost u što većem broju. Na sjednici su se dotaknule i sve životno bitne teme te aktivnosti unutar stranke, gdje je naglašeno šta je potrebno vidno poboljšati u narednoj godini u svim općinama HNK – navedeno je iz HDZ-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79