Iz IEA objavili da se nije desila globalna nestašica nafte uprkos Rusiji

Iz Međunarodne agencije za energiju (IEA) su objavili da se nije desila globalna nestašica nafte, iako je smanjen izvoz ovog energenta iz Rusije.

Agencija je 16. marta saopćila procjenu da bi od aprila gubitak nafte na svjetskoj razini mogao biti tri miliona barela dnevno, ali je posljednja procjena da će gubitak biti milion barela dnevno.

U IEA su naglasili da su povećanje proizvodnje u drugim državama i usporavanje potražnje, usljed restriktivnih epidemioloških mjera u Kini, za posljedicu imali sprečavanje velikog nedostatka nafte.

Države OPEC-a i Sjedinjene Američke Države su istaknute kao one u kojima se povećala proizvodnja. U ovoj agenciji, čije je sjedište u Parizu, smatraju da bi dodatne sankcije Evropske unije izvozu ruske nafte ipak imalo ograničen utjecaj. SAD su pristale da će na tržištu osigurati dodatne količine nafte.

Osim toga, prošli mjesec je porastao izvoz ruske nafte u odnosu na mjesec ranije, prenosi agencija Reuters.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79