Iz IPA fondova 374 miliona eura za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, danas je dobio odgovor predsjednika Evropskog parlamenta, Davida Sassolija na nedavno upućeni zajednički apel predsjednika parlamenata regiona Zapadnog Balkana.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

U odgovoru se ističe da Evropska unija već poduzima niz mjera u cilju realizacije pomoći regionu Zapadnog Balkana.

Do sada je apel već rezultirao odlukom Evropske komisije o dodjeli zemljama Zapadnog Balkana 38 miliona EUR-a pomoći za zaštitnu opremu i medicinske uređaje, a zemljama Zapadnog Balkana je odobreno i učešće u programu zajedničke javne nabavke zaštitne medicinske opreme, koji je organizovala Evropska komisija. Pored toga, Evropska komisija je odlučila preusmjeriti već alociranih 374 miliona EUR-a iz IPA fondova za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana, što je također jedna od traženih mjera iz apela.

Predsjedavajući Zvizdić je informisan da će 21. aprila biti održana sjednica Odbora Evropskog parlamenta za međunarodnu trgovinu (INTA) na kojem će biti razmotrena mogućnost uključivanja regiona Zapadnog Balkana u EU+ šemu dozvole izvoza, što je još jedan važan korak proizašao iz apela upućenog 25.marta 2020.godine prenosi Patria.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79