Iz Kabula evakuirano devet od ukupno 11 bh. državljana

Bh. državljani koji su ranije evakuirani sa teritorije Afganistana, a nakon čega su prebačeni u Katar u vojnu bazu na putu su ka Bosni i Hercegovini, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Uz svesrdnu pomoć vlasti Sjedinjenih Američkih Država te države Katar i asistenciju službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH na terenu, a na zahtjev bh. državljana, provedene su neophodne procedure za izlazak te osigurana pomoć i konekcija za civilne letove ka Bosni i Hercegovini – rečeno nam je.

Također, grupa od četiri bh. državljanina koji su jučer evakuirani, također su na putu i očekuje se njihov povratak u BiH.

Oni se nalaze u Frankfurtu. Među njima je i Damir Hamzić iz Lukavca.

U međuvremenu, nastavljeni su napori za evakuaciju preostala dva bh. državljana iz Afganistana koji su se javili Ambasadi u Pakistanu. Svi oni su, prema informacija sa terena, na sigurnom i čekaju napuštanje kriznog regiona.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” i Sakib Forić, ambasador BiH u Pakistanu koji učinio veliki napor da se bh. državljani izvuku iz pakla Kabula u kojem nakon ulaska talibana vlada haos.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79