Iz kafana se toči sve veći promet

Da ugostitelji mogu zadovoljno da trljaju ruke jer su imali puno posla, pokazuje i podatak da je promet u ugostiteljstvu u RS u trećem tromjesečju 2019. godine u odnosu na isti period prethodne godine veći za 17,3 odsto, dok je u odnosu na prosjek 2010. godine veći za čak 139,1 odsto.

“U odnosu na drugo tromjesečje 2019. godine promet je veći za 19 odsto, a u odnosu na prosjek 2018. godine veći je za 27 odsto”, kazali su iz Zavoda za statistiku RS, dok podaci za posljednje tromjesečje lani još nisu sumirani.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja RS, ističe da ovakvim trendom povećanja prometa ugostitelji mogu da budu zadovoljni i da je svakako na svjetskom nivou i da treba da se trude da se zadrži.

“Evidentno je da je promet ugostiteljskih objekata u RS svake godine sve veći. Sama Banjaluka bilježi veliki broj turista, a samim tim se pune ugostiteljske kase”, kazao je Tatić.

Ističe da je ugostiteljstvo privredna grana koja bilježi rast i to treba da se iskoristi.

“Turizam je privredna grana koja svake godine bilježi rast u cijelom svijetu, a za Banjaluku je dobro što u posljednje vrijeme ima dosta sadržaja i to privlači turiste da posjete grad na Vrbasu. S poboljšanjem ponude i usluge svi dobijamo, kako gradovi, tako i privredni subjekti u ugostiteljstvu”, kazao je Tatić za “Nezavisne”.

Dodao je i da nam je takav mentalitet pa sve proslavljamo u kafanama.

“Kad se dijete rodi, slavi se u kafani, kada se dijete krsti, slavimo u kafani, kad krene u školu, a tek kada proslavljamo 18. rođendan, pravimo velike proslave po restoranima”, kazao je Tatić.

Prema njegovim riječima, otvoreno je nekoliko hotela i motela, koji su svojim radom uticali na povećanje prometa, a i turističke organizacije gradova su više radile na promociji ponuda, što sigurno utiče na nove vidove razvoja turizma i dolazak novih gostiju.

Ističe da, iako promet u ugostiteljstvu raste, plate radnika i dalje su niske i ova oblast svakodnevno se suočava s nedostatkom radne snage.

“Veliki broj naših radnika ide u Crnu Goru ili u Hrvatsku na privremni rad, jer su bolje plaćeni nego kod nas”, zaključio je Tatić.

Da je našim ljudima navika da idu u kafanu i kafiće, smatra i Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija”.

“Ljudi koji su nezaposleni odvajaju posljednju marku da bi otišli na kafu. Kada gledamo zapadne zemlje, tokom radnih dana po kafićima i kafanama mogu se vidjeti samo turisti, dok lokalno stanovništvo malo posjećuje kafane”, ističe Srdić.

Dodaje da se kod nas i poslovi sklapaju u kafanama.

“To je jednostavno navika koje se još niko nije odrekao. Jednom dnevno se svraća u kafanu, a često i više puta”, kazao je Srdić za “Nezavisne” i dodao da je sigurno i pritisak poreskih institucija uradio svoje, pa se efikasnije vidi promet, prenose Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79