Iz KCUS-a se pravdaju: Ne radi se o pretresima, već o izuzimanju dokumentacije

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tvrde da danas nije izvršen pretres u ovoj zdravstvenoj ustanovi, već da je samo izuzeta dokumentacija.

“Zbog istinitog informisanja javnosti, KCUS obaviještava da su pripadnici SIPA-e, u sklopu ranije postupka, došli u KCUS da izuzmu dokumentaciju koju nisu izuzeli u prethodnom dolasku. Ne radi se o nikakvom pretresu, niti bilo čemu sličnom”, saopćili su iz KCUS-a.
Podsjećamo, ranije danas je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić istakla da se pretresi vrše pod nadzorom ove institucije.

Kako saznajemo, istražne radnje se provode zbog sumnje u krivična djela protiv zdravlja ljudi, nesavjesnog liječenja i zloupotrebe položaja. Pretpostavlja se da je istraga pokrenuta nakon pisma 13 anesteziologa KCUS-a kojim su upravi ustanove upozorili na neadekvatan tretman pacijenata zaraženih koronavirusom.

Između ostalog, požalili su se i na korištenje respiratora zbog čije je nabavke podignuta optužnice protiv Fikreta Hodžića čija je kompanija Srebrena malina nabavila respiratore, federalnog premijera Fadila Novalića (SDA), suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i federalne ministrice finansija Jelke Milićević (HDZ).

Kasnije su uslijedili brojni otkazi i odlasci ljekara sa KCUS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79