Iz kruga nekadašnje fabrike HAK bit će uklonjeno 150 tona opasnog otpada

Aktivnostima Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona bit će očišćena industrijska zona od opasnih i potencijalno opasnih materija koje su ili zakopane ili deponovane na nepropisan način.

Radi se o 150 tona opasnih materija iz industrijske zone Tuzla.

– Poljska firma Organika izdvojit će 250.000 KM za čišćenje kruga nekadašnje fabrike HAK 1 od opasnih materija koje su uglavnom uskladištene u bačvama na nepropisan način. Taj iznos omogućit će izvoz 150 tona opasnih materija iz industrijske zone Tuzle jer na području naše zemlje ne postoji deponija za opasan otpad – izjavio je ministar za prostorno uređenje i okoliš u Vladi TK Zvjezdan Karadžin.

Značajan broj aktivnosti usmjerenih ka tome da se tuzlanska industrijska zona očisti od opasnih i potencijalno opasnih materija koje su ili zakopane ili deponovane na nepropisan način, u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK nastavljaju i apliciranjem u Federalnom fondu za zaštitu okoliša za sredstva za izradu studije uticaja na okoliš za uklanjanje kruksa, saopćeno je iz Vlade TK.

Stručni tim koji je oformila Vlada TK u međuvremenu je uradio Izvještaj o procjeni stanja opasnog otpada u krugu nekadašnje fabrike HAK 1.

– U okviru tog dokumenta obrađeno je sve što je vezano za historijske podatke i informacije o stanju opasnih materija od 2013.- 2019. godine, dat je presjek svih fizičko-hemijskih osobina pojedinih materija prisutnih na lokaciji, stepen opasnosti, urađen terenski uvid da se vidi kakva je trenutna situacija te usporedi s podacima koji su prethodno dati i izdate smjernice za dalje postupanje – izjavio je Karaždin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79