Iz MUP-a Kantona Sarajevo tvrde: Protesti ispred Tužilaštva BiH nisu najavljeni

Protest podrške uhapšenom direktoru Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, koji se u ovim trenucima održava ispred zgrade Tužilaštva BiH, a iza koje stoji neformalna grupa građana, nisu najavljeni. Ovu informaciju za „Avaz“ je potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prekršajna odgovornost

– Dakle, ovo su nenajavljeni protesti. Nadležna organizaciona jedinica će izvršiti provjere i utvrditi, eventualno, ima li osnova za prekršajnu odgovornost. Mi (MUP KS op. a.) nismo zaprimili zvanično najavu bilo koga, s tim da to trebamo još dodatno da provjerimo, da u međuvremenu nije nešto najavljeno. Međutim, u ovom roku od pet dana, odnosno minimalno 48 sati u izuzetnim slučajevima, u tom roku nije bilo najave – precizirao je Hadžiabdić.

(VIDEO) Demonstranti poručuju Gordani Tadić: Ostavka! Ostavka!

Prema njegovim riječima, policija osigurava mirno okupljanje, ali je podvukao da organizator u ovom momentu nije poznat.

– Izvršit ćemo provjere da vidimo ko su organizatori te poduzeti mjere i radnje na utvrđivanju eventualnih kršenja odredbi Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo – zaključio je Hadžiabdić.

Poslali podršku

Podsjetimo, jutro u 9:30 sati ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine okupila se grupa građana kako bi poslali podršku uhapšenu direktoru OSA-e. On je jučer uhapšen u Sarajevu, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Zbog hapšenja direktora OSA-e građani se okupili ispred Tužilaštva BiH

Istražitelji provjeravaju i navode o tome da je Mehmedagić krivotvorio diplomu kojom je konkurisao za poziciju direktora OSA-e, a sumnjiv je i način na koji je on kupio dva stambena objekta u Sarajevu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79