Iz MUP-a KS kažu da je njihovog kolegu vrijeđala Nidžara Ahmetašević

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas su uhapsili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević.

Sarajevo: Pogledajte kako je izgledalo hapšenje novinarke Nidžara Ahmetašević

Povodom ovog događaja, oglasio se MUP KS, saopćenje prenosimo u cjelosti:

Dana 06.03.2021. godine oko 13,00 sati u ulici Zagrebačka, područje općine Novo Sarajevo, došlo je do narušavanja javnog reda i mira, u kojem je osoba inicijala N. A. iz Sarajeva narušila javni red i mir na način da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštena službena lica ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Nakon što je u više navrata od strane policijskih službenika upozorena da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira ista je odbila da postupi po zakonito izdatom naređenju policije, te je time nastavila sa vršenjem prekršaja, nakon čega je, u skladu sa Zakonom o prekršajima, lišena slobode.

O svemu navedenom je upoznat i dežurni sudija Prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu, uz čiju saglasnost je, nakon prethodno izvršene trijaže u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, ista smještena u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode Uprave policije MUP-a KS.

U zakonom propisanom roku protiv iste će biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjenja prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Obzirom da su se u javnom prostoru pojavile informacije kako lišenje slobode ove osobe ima veze sa njenim građanskim aktivizmom, ovom prilikom ističemo da u potpunosti i s gnušanjem odbacujemo takve navode i insinuacije, uz napomenu da se radi o lišenju slobode zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlastima policijskih službenika propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

Uprava policije MUP-a KS i policijski službenici neće tolerisati protivpravno ponašanje bilo kojeg pojedinca, bez obzira o kome se radi, kažu iz MUP-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79