Iz OHR-a odgovorili Dodiku: RS ne pripada pravo da tumači mandat visokog predstavnika

Ured visokog predstavnika odgovorio je danas članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je ranije kazao da će na posjebnoj sjednici NSRS biti predloženo da se odbace bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita.

U izjavi za “Avaz” iz OHR su kazali da status i ovlasti visokog predstavnika ne spadaju u nadležnosti entiteta RS.
– Status i ovlasti visokog predstavnika su pitanja koja proističu iz Općeg okvirnog sporazuma za mir i međunarodnog prava i, prema tome, ne spadaju u nadležnosti entiteta. Republici Srpskoj ne pripada pravo da se jednostrano povlači iz reformi koje su provedene u okviru Aneksa 4 (Ustav Bosne i Hercegovine), niti joj pripada pravo da ona tumači Aneks 10 (Sporazum o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora), tj. mandat visokog predstavnika – navodi se u pisanom odgovoru iz OHR-a.
Podsjetili su da bonske ovlasti nisu korištene već osam godina.
– Učestali napadi na Opći okvirni sporazum za mir opravdavaju daljnje postojanje ovih ovlasti. Stranke, uključujući i one u RS, imale su dovoljno prilika da pokažu da se mogu dogovoriti o reformama, uključujući i reforme koje su potrebne da BiH izađe iz međunarodne supervizije na putu priključenja Evropskoj uniji – navodi se.
Osim toga, reforme su podržali Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, Vijeće sigurnosti UN-a i šira međunarodna zajednica, a ogromna većina je ratificirana u entitetskim i Državnom parlamentu.
Na kraju je navedeno da bi svako poništavanje reformi podrivalo ekonomsku i političku stabilnost BiH i tako ugrozilo sposobnost zemlje da ispunjava svoje postojeće međunarodne obaveze, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79