Iz OHR-a podsjećaju da je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim te iste simbole

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u RS ima za cilj implementaciju deklaracije tzv. “svesrpskog sabora” kako bi se stvorio pravni osnov za isticanje zvanične himne i grba Republike Srbije u RS kao svesrpskih simbola, rečeno je Feni iz OHR-a nakon što je prošle sedmice nacrt ovog zakona usvojen u Narodnoj skupštini RS.

Iz OHR-a podsjećaju da je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim te iste simbole koji su tada bili određeni kao zvanični grb i himna RS.

Sud je obrazložio da su ti zvanični simboli u suprotnosti sa ustavnim principom kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda, budući da se time ističe istorija, tradicija, običaji i vjerski i nacionalni identitet Srba, i nameću takve vrijednosti pripadnicima drugih konstitutivnih naroda, drugim građanima i ostalima na teritoriji RS.

– Na Ustavnom sudu BiH će biti da ocijeni ustavnost zakona u svjetlu svoje dosadašnje sudske prakse – kažu iz OHR-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79