Iz opozicije upozoravaju: Zbog blokade države ćemo izgubiti milijardu i po eura

Predsjednici opozicionih stranaka u Bosni i Hercegovini su nakon današnjeg sastanka s komesarom EU Oliverom Varhelyijem poručili da bi država mogla izgubiti milijardu i po eura zbog blokade institucija državne vlasti.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je naglasio da Evropska unija nastoji finansijskim sredstvima privoliti državnu vlast da počne raditi.

“Čuli smo ono što je uobičajno kada su krize, a to je da se finansijskim sredstvima privole vlasti da rade. Da se do kraja godine riješi pitanje gradnje Koridora 5c te da ćemo u suprotnom izgubiti milijardu i po eura”, ukazao je Nikšić.

Naglasio je da su komesaru za proširenje i susjedstvo Evropske unije poručili da insistiraju da predstojeći izbori moraju biti mnogo transparentniji.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je također ukazao da postoji mogućnost da Bosna i Hercegovina izgubi milijardu i po eura za infrastrukturne projekte ako se ne reformiše pravosuđe i ne promijeni npr. Zakon o javnim nabavkama.

“Mislim da će Varhelyi otići zbunjen iz Bosne i Hercegovine”, dodao je Šarović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je potcrtao da je opozicija bila jedinstvena u svojim stavovima te je istakao da je pozvao na zaustavljanje “destrukcije Milorada Dodika (člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a, op. a.)”.

Predsjednik NS-a Edin Forto je izjavio da je njegov stav bio da EU ne smije nuditi rješenja koja ne bi bila prihvaćena u državama članicama Unije.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je ocijenio da u Bosni i Hercegovini postoje dvije vrste stranaka – proevropske i antievropske. One koje čine državnu vlast, SDA, SNSD i HDZ je istakao kao antievropskim, dok je opoziciju predstavio ako proevropskom.

Zamjenik predsjednika NiP-a Kemal Ademović je naveo da nije postignut bilo kakav napredak te je zadovoljan zbog jedinstvenog stava opozicije.

Komesar Varhelyi je ranije danas razgovarao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom (SNSD), ministarstvom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom (HDZ) i ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem (SDA). U Banjoj Luci će razgovarati sa zvaničnicima Republike Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79