Iz Pfizera tražili sastanak sa bh. vlastima: “Platili smo 20 miliona KM, pa upali u vrzino kolo”

Za sutra, 26. februara, najavljen je sastanak na kojem će biti predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Centrale farmaceutske komapnije Pfizer iz Amerike, Globalne alijanse za vakcine (GAVI), UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Potvrdio je ovo za Faktor Dušan Kojić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u Sektoru za zdravstvo, nakon što je na adresu ovog državnog tijela u utorak, 23. februara, stigao dokument u kojem je stoji da su se uvjeti za dolazak Pfizer vakcina promijenili.

Sastanak sa Pfizerom, u MCP BiH ne znaju teme razgovora

– Iz Pfizera su tražili sastanak, ali mi još ne znamo teme, o čemu će se razgovarati. No, vjerujem da će se ići u pravcu da ćemo mi morati ponovo dodatno obrazlagati način na koji smo spremni za prihvat vakcina. Postoji još nekoliko dokumenata koji su nam dostavljeni uz pismo koje mi moramo potpisati čime bismo skinuli odgovornost sa njih. To su uniformni dokumenti koji su dostavljeni svim državama. To mi od njih tražimo posljednja dva mjeseca – kaže Kojić.

BiH je sredinom septembra prošle godine naručila 1.232.000 doza vakcina protiv COVID-19. Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje oko 190 država svijeta.

Krajem januara iz Minstarstva civilnih poslova BiH poslano je saopćenje da će u našu zemlju polovinom februara stići 23.400 doza Biontech-Pfizer, a do kraja mjeseca i 153.600 do 259.200 AstraZeneca/SKBIO vakcina.

Jučer su Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, te Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, kazale kako je naša država ispunila sve obaveze shodno zahtjevima COVAX mehanizma.

Turković je otišla i korak dalje, pa kazala da BiH nije bila dovoljno agresivna kao ostale države, te da “ako postoji krivica, onda je ona na dobavljačima”.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, naglasio je “kako kompanija Pfizer ucjenjuje BiH jer ne želi isporučiti vakcine koje su plaćene, i da mu se čini kako se takvim postupanjem želi kupiti vrijeme”.

– Naglasio bih da je COVAX, unutar koga smo mi naručili vakcine, posrednik između nas i proizvođača. Sad se COVAX izvinjava da i pored njihovih procjena i uvida u situaciju, Pfizer traži direktne kontakte sa zemljom kojoj je odobrena njihova vakcina u prvom talasu. Ako postoje zahtjevi prema državi, valjda je logično da se svi oni odjednom dostave. Ne mogu se zahtjevi dostavljati parcijalno i svaki put kada treba ispoštovati rok iz prethodnog pisma, nešto se novo predoči. Dakle, BiH je ranije dostavljene zahtjeve ispunila – pojašnjava Kojić.

Kaže kako ti naknadni zahtjevi nisu dostavljeni samo BiH, nego i drugim državama koje su identifikovane da će dobiti Pfizer vakcinu u prvom talasu.

– Naglasio bih da je država BiH privilegovana kada je riječ o Pfizer vakcini jer nju osim nas u prvom talasu u Evropi su dobile još samo Gruzija, Moldavija i Ukrajina – dodao je Kojić.

Svjetska zdravstvena organizacija je, kaže “češljala” nadležne na osnovu čega je donijela izvještaj u kojem prva rečenica glasi – “BiH je spremna za prihvat Pfizer vakcine”.

– Ne možete nekome ponuditi Pfizer vakcinu, odrediti broj doza koje će primiti, imati izvještaj WHO-a, i onda poslati neke dodatne zahtjeve. Mi smo dali 20 miliona KM, platili svaku dozu vakcine, a onda smo upali u “vrzino kolo” – navodi Kojić.

Veća je dobit kompaniji direktnim dogovorom sa državom

Na pitanje, šta je sa vakcinama AstraZeneca, za koje je također najavljeno da bi trebale doći do kraja februara, Kojić odgovara kako je zastupnik kompanije za BiH prije tri-četiri dana dostavio dokumentaciju koji naša zemlja mora potvrditi.

– To je isti ugovor o obeštećenju. Dokumentacija je poslana entitetima na mišljenje. Čim dobijemo povratnu informaciju, idemo na Vijeće ministara BiH nakon čega imamo otvoren prolaz za AstraZeneca vakcinu – pojasnio je Kojić.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH novonastalu situaciju sa Pfizer vakcinama opisuju kao “čistu kupovinu vremena”.

Nezvanično iz Ministarstva kažu da proizvođači najvjerovatnije idu u direktne pregovore jer cijena vakcine putem COVAX mehanizma je fiksna. Daleko veća dobit je, kako kažu, direktnim dogovorima sa državom prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79