Iz Pravoslavne crkve u Mostaru ožalošćeni reakcijom Islamske zajednice u Mostaru

Srpska pravoslavna crkva u Mostaru saopćila je da je iznenađena jučerašnjom reakcijom Islamske zajednice u Mostaru koja je izrazila nezadovoljstvo glasanjem Velibora Milivojevića za izbor gradonačelnika Grada Mostara.

Kako navode iz Srpske pravoslavne crkve u Mostaru, iznenađeni su kako se Islamska zajednica Mostar, s obzirom da je vjerska organizacija, implicitno poistovjećuje s jednom političkom opcijom.

Umjetnost služenja u smirenju

– U tekstu koji je potpisao Džafer Alić, predsjednik mostarskog Medžlisa, navodi se niz optužbi na račun Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar i njenog sveštenstva, koje se trudi da bude ujedinjujući faktor kako pravoslavnih vjernika, tako i svih građana Mostara. Kao što vjerovatno znate, našem sveštenstvu kanonskim predanjem Pravoslavne crkve nije dozvoljeno stranačko angažovanje, pa čak ni članstvo u bilo kojoj stranci ili političkoj partiji.

To je tako zbog toga što Crkva nikada sebe ne može poistovjetiti ili svesti na bilo šta parcijalno. Sama etimologija riječi partija (a slično je i s riječju stranka) ukazuje na dio neke cjeline, dok Crkva, po svojoj prirodi, ujedinjuje i sabira. Nažalost, danas se politika, posebno u ovom dijelu Evrope, često svodi na banalnu, sebičnu i koristoljubivu tehnologiju vladanja, dok je za Crkvu politika umjetnost služenja u smirenju, staranju za opšte dobro i ljubavi koja ujedinjuje razjedinjenu braću – saopćeno je iz SPC Mostar.

Ističe se da Alić svoje saopćenje počinje citatom i dobronamjernim pominjanjem obnove Sabornog hrama koju je učinio mostarski muftija Salem ef. Dedović, a u kome se govori i šta bi on sve trebalo da bude ovom gradu.

Značajan vjerski objekat u BiH

– Nažalost, svako dalje pominjanje Saborne crkve u okviru lokalnih političkih tema smatramo krajnje neprimjerenim. Za nas je ovaj hram prije svega bogoslužbeno, molitveno mjesto, u kome se prinosi evharistija za spasenje svih ljudi. Crkva koja je oskrnavljena i porušena jedini je ovako značajan vjerski objekat u BiH čija obnova još uvijek nije završena. Podrška koja je data Milivojeviću bila je u okviru podrške formiranju jedinstvene liste “Ostajte ovdje, zajedno za naš Mostar”.

Crkva je podržala izraz političke i građanske volje kroz ujedinjenje srpskih političkih subjekata, i to ne favorizujući nijednu političku stranku ili partiju posebno. Pa stoga mentorstvo i utjecaj na Milivojevića nije moguć, niti se dešava. Milivojević slobodno odlučuje, po svojim političkim ubjeđenjima, sviđalo se to nama ili ne. Zato nas zbunjuje i ožalošćuje ovakva reakcija Medžlisa Islamske zajednice Mostar – piše u saopćenju Srpske pravoslavne crkve Mostar.

Mostarsko svećenstvo dodaje da se saradnja dvije zajednice bazira na razvijanju i izgradnji vjerskih, kulturnih i nacionalnih identiteta, međusobnom uvažavanju, procesu pomirenja, održivosti povratka…

Vratimo se misiji

– Uvažena braćo, smatramo da jedan politički događaj ne može uzdrmati odnos koji smo zajednički izgradili. Našu budućnost ne mogu odrediti partikularni politički interesi, jer se naše tradicije baziraju na izgradnji univerzalnog dobra. U ovu misiju dijaloga, poštovanja i razumijevanja pozvani smo ne samo mi nego i pripadnici hrvatskog naroda, kao i drugi. Ovim putem vas pozivamo da se vratimo našoj misiji, zajedničkim iftarima, božićnim, vaskrsnim i bajramskim susretima, teološkim tribinama, posjetama mjestima stradanja, a da političke teme podjele vlasti ostavimo političkim strankama koje uvijek i bez nas iznađu dogovor. Po svemu sudeći, oni su ga već i našli – zaključeno je u saopćenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79