Iz RS-a traže da visoki predstavnik, kojeg ne priznaju, smijeni Komšića

 

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan pozvao je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da smijeni predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića zbog njegovih izjava o ukidanju kategorije konstitutivnih naroda u BiH.

Kako je rekao Karan, Komšićev stav o multikulturalnoj BiH i bez konstitutivnosti samo je opasna tendencija narušavanja dostignutog balansa, pokušaj dominacije kroz majorizaciju kao proces i vrsta odnosa koja BiH vodi u neizvjesnu budućnosti.

“Budući da je Komšić svoju izjavu, kojom narušava Ustav BiH i koja dovodi do nestabilnosti BiH, dao pred visokim predstavnikom Schmidtom, kojeg Komšić priznaje, pozivamo Schmidta da smijeni predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i da se iz Slovenije vrati kao građanin BiH, a ne kao član Predsjedništva”, kazao je Karan.

Podsjećamo, Karan, koji je i profesor ustavnog prava, jedan je od najbližih saradnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, zbog čega je i postavljen na čelo Vijeća za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske koji je formiran kao savjetodavno tijelo predsjednika ovog entiteta. Od januara ove godine obavlja i dužnost generalnog sekretara Vlade RS-a.

Zbog ovih činjenica začuđujući je ovaj poziv Schmidtu, kojeg, kako su barem do sada tvrdili iz ovog entiteta, ne priznaju kao visokog predstavnika.

Važno je također napomenuti da je Karan ovim pozivom Schmidtu također podržao i korištenje Bonskih ovlasti, što je nešto čega se Dodik užasava i samo pominjnje korištenja ovih ovlasti kod njega najčešće izaziva burne reakcije.

Kako će Karan kod svog stranačkog šefa opravdati ovo “proklizavanje” još uvijek se ne zna. Ovo je samo dokaz da bi politička klika iz RS-a rado koristila ovlasti OHR-a, ali samo kada njima ide u prilog piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79