Iz SDA osporavaju usvajanje Fortine ostavke, da li je “Trojka” prekršila Poslovnik Skupštine?

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo na dnevnom redu našlo i se razrješenje premijera KS Edina Forte. “Trojka” pri glasanju nije imala većinu. Razrješenje je usvojeno tek nakon pojedinačnog izjašnjavanja nakon što su se na sjednici pojavili i zastupnici “Trojke” koji su do tada bili odsutni sa sjednice, što je izazvalo negodovanje kod zastupnika iz Kluba SDA.

Zastupnik Faruk Kapidžić (SDA) smatra da je Forto i dalje kantonalni premijer jer njegova ostavka, ističe on, zakonski nije usvojena.

  • Kada se traži pojedinačno izjašnjavanje, sekretar Skupštine zapisuje samo imena koja su bila na glasanju na toj tački dnevnog reda, a zatim čita samo imena koja su glasala. Napravili su jedan presedan koji je krivično djelo – pojašnjava Kapidžić, piše Faktor.

Nakon što je na dnevni red sjednice došlo razrješenje premijera KS Edina Forte, uslijedila je rasprava.

Zastupnici iz SDA problematizirali su činjenicu da je Forto imenovan za ministra u trenutku dok je obnašao premijersku funkciju. Forto, od svog imenovanja nije zvanično podnio ostavku, već je samo podnio zahtjev za prestanak radnog odnosa. Slične stavove dijelili su i iz Stranke za BiH.

Vrijedi istaći da je direktni prijenos koji je emitovan na TVSA prekinut tokom rasprave o premijeru, kao i tokom glasanja zastupnika.

Nakon kraće rasprave, uslijedilo je glasanje gdje “Trojka” nije imala potrebnu većinu u sali, pa razrješenje premijera prvobitno nije usvojeno.

Zatraženo je pojedinačno izjašnjavanje, a prije izjašnjavanja uslijedila je pauza koja je trajala dva sata kako bi zastupnici “Trojke” koji nisu bili na glasanju došli na sjednicu.

Na sjednici su se nakon dva sata pauze pojavili i pojedini zastupnici za koje je već na početku sjednice rečeno da će opravdano odsustvovati sa sjednice, kao što je naprimjer Arijana Memić iz Naroda i pravde.

Nakon dva sata, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić naložio je pojedinačno izjašnjavanje koje je ranije zatraženo, gdje su se izjasnili i zastupnici koji nisu bili prisutni na glasanju o razrješenju Edina Forte. Dakle, četiri zastupnika iz “Trojke” koji nisu bili na glasanju došli su na pojedinačno izjašnjavanje koje je uslijedilo nakon dvosatne pauze.

Šta kaže Poslovnik Skupštine KS?

  • Zastupnici glasaju tako što se izjašnjavaju za prijedlog ili protiv prijedloga ili kao uzdržani u odnosu na prijedlog. Svi zastupnici koji su prisutni u trenutku glasanja dužni su se izjasniti na jedan od načina iz prethodnog stava. Prije početka glasanja predsjedavajući će uz pomoć stručne službe utvrditi tačan broj prisutnih zastupnika. Kada postoji sumnja u rezultat glasanja, pristupa se pojedinačnom izjašnjavanju zastupnika – stoji u Poslovniku Skupštine KS.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79