Iz SDA tvrde da su ponudili rješenje za krizu u FBiH – “Većina je to odbila”

Mi smo dali javno obećanje da će SDA podržati izmjene Ustava koje će voditi ka tome da parlamentarna većina može formirati vlast, rekao je Softić

Safet Softić, delegat SDA u Domu naroda PS BiH, smatra morbidnim rješenje na osnovu kojeg jedan kantona odlučuje o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Ističe kako je SDA novoj parlamentarnoj većini ponudila rješenje krize promjenom Ustava FBiH, ali da nisu prihvatili.

– Vi se sjećate da je već u decembru gospodin Čović, koga međunarodni predstavnici u šali zovu ‘Mister optimista‘, najavljivao formiranje Vlade Federacije. Pa su onda bili rokovi od 15 dana, pa onda od 30 dana, rekao je Softić.

Napominje da Vlada FBiH nije formirana ni šest mjeseci nakon održavanja izbora, te dodaje da ne zna kakvu će reakciju imati visoki predstavnik Christian Schmidt.

– Ali mi smo se jučer potrudili da toj novoj parlamentarnoj većini, koja nesporno postoji, koja je potpisala neku vrstu sporazuma, mi smo se potrudili da ponudimo izlaz iz ove situacije da gospodin Schmidt ne reaguje. Mi smo dali javno obećanje da će SDA podržati izmjene Ustava koje će voditi ka tome da parlamentarna većina može formirati vlast i da se te ingerencije koje rukovodstvo FBiH po Washingtonskom sporazumu ima, a koje su ugrađene u Ustav FBiH, oduzmu i prenesu na Parlament, kazao je on.

Dodaje kako SDA nema problem da bude opozicija.

– U tom smislu SDA je potpuno relaksirana i bit će opozicija. Međutim, oni naravno prizivaju intervenciju visokog predstavnika koji je već nanio štetu FBiH svojim odlukama. Ono što se čuje ovih dana, što je u medije procurilo, da visoki predstavnik interveniše, to je i besmisleno i morbidno da kantoni odlučuju o cijeloj Federaciji ili da Federacija bude taoc jednog kantona, poručio je Softić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79