Iz Škode građane mole na oprez: Pojavile se lažne nagradne igre u kojima se “nagrađuje” vozilima

Na društvenoj mreži Facebook pojavile su se Facebook stranice koje svojim imenom i izgledom podsjećaju na oficijelnu stranicu proizvođača automobila Škoda. Da problem bude veći, iste stranice su se odlučile da organizuju lažne nagradne igre, a sve u svrhu prikupljanja podataka korisnika.

 

Saopštenje Škode prenosimo u nastavku.

“Dragi fanovi, pojavili su se lažni profili na Facebook mreži koji se predstavljaju u naše ime i koji su organizovali nepostojeće nagradne igre. Kada kliknete na link potrebno je da date svoje lične podatke. Molimo vas da to ne radite.”

Dragi fanovi, pojavili su se lažni profili na Facebook mreži koji se predstavljaju u naše ime i koji su organizovali…

Posted by ŠKODA on Tuesday, 14 December 2021

Ovim putem želimo istaći da je prijavljivanje ovakvih stranica najbolji, i zapravo jedini način da svoje prijatelje i druge korisnike/ce Facebooka zaštitite od ovakvih prevara. Prijave lažnih stranica su urodile plodom te su neke uklonjena, a pozivamo Vas da isto uradite i sa novim lažnim stranicama. To možete učiniti na sljedeći način:

Kako prijaviti lažnu stranicu putem kompjutera?

– Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja “Share” – ili “Dijeli” ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

– Izaberite opciju “Report/Prijavi”

– U prozoru koji se pojavi, izaberite opciju “Fraud or scam” zatim “Fake page”

– Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kom trebate samo kliknuti “Done”

– Kada ste prošli ove korake, kliknite “Završeno”

Kako prijaviti lažnu stranicu na mobitelu?

– Na mobilnoj verziji, kada otvorite Facebook stranicu, opcija se nalazi u donjem dijelu vašeg ekrana i označena je sa tri tačkice. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

Što veći broj ljudi prijavi stranice koje prevarom pokušavaju doći do ličnih podataka korisnika/ca, veća je šansa da će Facebook brže reagovati i ukloniti takve stranice.

Zašto postoje lažne nagradne igre?

“Raskrinkavanje” na ovo pitanje ne može ponuditi konkretan i potpuno tačan odgovor. Ono što Vam možemo pružiti, jeste nekoliko različitih opcija zašto se ovakve stranice i nagradne igre kreiraju.

Facebook je prerastao iz društvene mreže u veliko tržište sa reklamama, oglasima, ali i stranicama. Osobe koje se bave portalima, blogovima i/ili Facebook stranicama, pretvorile su to u pravi biznis. “Raskrinkavanje” je do sada na nekoliko mjesta primijetilo trgovinu stranicama. Administratori su spremni dati 5.000 eura i više, ukoliko stranica ima značajan broj pratitelja. Jedan od modela ovog biznisa jeste upravo kreiranja stranica sa zvučnim nazivima koje će na neki način privući lajkove (kao u navedenim slučajevima sa nagradnim igrama). Nakon što stranica sakupi određeni broj lajkova – sve objave sa stranice se brišu, a stranica se prodaje dalje i mijenja svoj naziv. Više pratitelja i lajkova na Facebook stranicama znači više posjeta na linkove koji se dijele putem takvih stranica, što u konačnici znači veći profit za vlasnike.

Krađa identiteta

Mnogo je opasnija situacija za građane ukoliko se u lažne stranice i trgovinu lajkova uključi i krađa podataka. Tako je bio slučaj sa Bingom, tako je sa Tropicom i jastucima, a tako će biti i sa stranicama koje se stalno iznova kreiraju. Više stotina osoba poslalo je fotografije svoje lične karte lažnim stranicama sa nadom da će dobiti vaučere za kupovinu u trgovačkim lancima. Fotografije lične karte i sam identitet će se zasigurno na neki način zloupotrijebiti, a koji je to tačno način zavisi od namjere i kreativnosti onoga ko stoji iza ovakvih prevara. Jedna od mogućnosti jeste kreiranje profila na online kladionicama. Ukoliko je neko ko želi imati profil na nekoj od online kladionica maloljetan, ili je punoljetan/a ali mu/joj iz bilo kog razloga treba novi profil – to može uraditi sa tuđim, odnosno Vašim identitetom. Sve podatke ima – ime, prezime, adresu, matični broj, broj lične karte…

Sa sigurnošću ne možemo znati iz kojeg razloga je kreirana lažna stranica i za šta će Vaši podaci biti iskorišteni. Ono što znamo sigurno jeste da nikada i nikome ne trebate slati Vaše lične podatke putem interneta, a pogotovo ne fotografije ličnih dokumenata.

Više o lažnim nagradnim igrama pročitajte na sajtu Raskrinkavanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79