Iz SNSD-a odgovorili na Inckove najave da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u BiH

“Bonska ovlaštenja, na koja se poziva visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko su nezakonita i nemaju nikakvog osnova u međunarodnom pravu, niti bilo ko u Republici Srpskoj ima namjeru da ih poštuje”, poručio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Komentarišući Inzkovu izjavu da će nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ukoliko taj zakon ne bude usvojen u Parlamentu BiH do godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula, Kovačević je rekao da je Inzkova namjera da nameće bilo kakav zakon – neprihvatljiva.

“Visoki predstavnik nema ovlaštenja da predlaže, niti da nameće bilo kakve zakone. To je jasan i nedvosmislen stav političkih predstavnika iz Republike Srpske. Tako nešto niko u Republici Srpskoj neće poštovati”, rekao je Kovačević za “Novosti”.

On je pojasnio da je funkcija visokog predstavnika u BiH jasno definisana Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i odnosi se na sprovođenje civilnog aspekta mirovnog sporazuma, te međusobne saradnje između entiteta u Bosni i Hercegovini.

Incko je nedavno izjavio da u ladici ima spreman nacrt zakona, te da će ga sigurno poslati u Parlament.

“Imaju poslednju šansu da to prihvate. Ako zakon ne usvoje, reagovat ću”, rekao je Incko gostujući na sarajevskoj televiziji Face.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79