Iz Transparency Internationala pisali Vladi FBiH o imenovanju ad hoc tijela za nabavku vakcina

Iz Transparency International u Bosni i Hercegovini danas su se obratili Vladi Federacije u vezi sa dostavljenim Zaključkom o usvajanju informacije o održanom sastanku Premijera Federacije BiH, predsjednika Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, predstavnika Zavoda za javno zdravstvo FBH, Federalnog ministarstva zdravstva, kantonalnih premijera i kantonalnih ministara zdravstva.

Kako su naveli, 5. marta su iz medija saznali da je predviđeno učešće TI BiH u radu ad hoc tijela za nabavku vakcina, nakon čega su, kako tvrde, dobili putem maila i faksa pomenuti Zaključak, te poziv za imenovanje predstavnika u radu ovog tima danas do 12 sati.

– Ovim putem bismo Vas željeli obavijestiti da bez detaljnih informacija o ciljevima, načinu rada i samom mandatu radne grupe, nismo u mogućnosti se obavezati niti delegirati predstavnike, imajući u vidu da dostavljeni materijali ne sadrže ove informacije, kao ni informacije o ulozi TI BiH, koje su ključni preduslov za donošenje odluke o učešću TI BiH u radu bilo kojeg tijela.

TI BiH stoji na raspolaganju za saradnju i praćenje procesa nabavke vakcina i osiguranje transparentnosti i regularnosti ovog procesa, ali u isto vrijeme naglašava da je neophodno osigurati i transparentnost osnivanja i funkcionisanja pomenutog ad hoc tijela – stoji u pismu koji je potpisala Ivana Korajlić, izvršni direktor Transparency Internationala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79